Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nekonečné boje na Ukrajine: Separatisti aj naďalej útočia, V Donbase operujú partizáni

Proruský separatista
Proruský separatista (Zdroj: SITA)

KYJEV – Velenie vládnej protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny dnes informovalo, že pozície jej jednotiek boli za uplynulých 24 hodín 26-krát terčom proruských oddielov.

Pri ostreľovaní proruské sily použili mínomety, granátomety, delostrelectvo i ručné strelné zbrane, informovala agentúra Ukrinform. Väčšina útokov sa odohrala v blízkosti Luhanska, Donecka, Debaľceva a Pervomajska. Terčom útoku bolo znova aj letisko v Donecku. Tlačová služba ATO uviedla, že vládne jednotky na paľbu protivníka nereagovali a dodržiavajú "režim ticha", ktorý bol vyhlásený minulý utorok v snahe vytvoriť podmienky pre pokračovanie rokovaní o ukončení ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke informoval, že konvoj nákladných áut z Ruska dopravil nedávno do oblasti Dokučajevska ďalší náklad munície pre oddiely proruských separatistov.  V súvislosti s nedávnou dodávkou humanitárnej pomoci z Ruska, ktorá podľa ukrajinských vládnych zdrojov obsahovala aj vojenskú pomoc, dochádza podľa Tymčuka k sporom kvôli jej prerozdeľovaniu medzi jednotky lojálne s vedením samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a povstaleckými oddielmi, ktoré sa nikomu nepodriaďujú. 

Podľa Tymčuka okrem toho v radoch separatistov badať aj rastúcu nespokojnosť. Prejavuje sa najmä u členov posádok tankov a obsluhy delostreleckých zbraní, ktorí sa domáhajú dovolenky a vystriedania. Tymčuk uviedol, že velenie separatistických jednotiek vedie s týmito "neuvedomelými" vojakmi pohovor, ktoré súčasťou sú vyhrážky nevyplatením žoldu alebo prémií za doterajšiu účasť na bojových operáciách.

V Donbase operujú provládni partizáni

Na územiach na východe Ukrajiny, ktoré nemá Kyjev pod kontrolou, operujú provládne partizánske skupiny. Armáda však s nimi nemá jasnú koordináciu, informoval dnes hovorca protiteroristickej operácie (ATO) Leonid Maťuchin. "Skutočne operujú, už od leta. Sú to ľudia z oblastí, ktoré obsadili teroristi. Sú samoorganizovaní, ale zatiaľ nemôžeme hovoriť o nejakej presnej koordinácii," citovala Maťuchina agentúra Ukrinform. Koordinátor zoskupenia Informačný odpor Dmytro Tymčuk v utorok informoval, že partizáni zaútočili na komunikačné stredisko "ruských jednotiek" severne od mesta Novoazovsk v Doneckej oblasti. "Nepriateľ utrpel straty," napísal Tymčuk na Facebooku.

Podľa neho útok spôsobil rozruch v radoch "ruských teroristických vojakov", ktorí neočakávali partizánsku aktivitu v oblasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu