Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Lysenko: Prímerie na východe Ukrajiny sa porušuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK – Velenie protiteroristickej operácie (ATO) ukrajinských vládnych síl zaznamenalo za posledných 24 hodín sedem útokov proruských separatistov na svoje pozície. Informovala o tom dnes tlačová služba ATO prostredníctvom svojej stránky na Facebooku.

Protivládne sily útočili z ručných strelných zbraní, mínometov a protitankovými riadenými strelami, dodala tlačová služba ATO. Terčom útoku boli vládne sily v oblasti lokalít Frunze, Krymskoje, Stanica Luhanskaja a Nikišyno. K obetiam alebo veľkým materiálnym škodám však nedošlo, uviedol dnes v Kyjeve podľa agentúry DPA hovorca ukrajinskej rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko.

Podľa ukrajinských agentúr najmenej dva útoky zaznamenali aj obrancovia letiska v meste Doneck, kde sa dnes pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe uskutočnila rotácia vojakov ukrajinskej armády. Agentúra UNIAN dnes popoludní informovala o obnovení delostreleckej paľby v okolí doneckého predmestia Peski a sídliska Azotnoje. Prestrelky sa odohrávajú na styčnej línii proruských síl a armády.

Od 9. decembra platí v Donbase nové prímerie, s ktorým súhlasili obe strany konfliktu. Predpokladá sa, že prímerie bude predchádzať obnoveniu rokovaní o urovnaní situácie na východe Ukrajiny. Agentúra RIA Novosti dnes konštatovala, že prímerie sa vo všeobecnosti dodržiava, aj keď "periodicky dochádza k málo závažným prestrelkám".

Ukrajinská armáda však dnes informovala, že napriek prímeriu došlo na juhu Ukrajiny, v oblasti prístavného mesta Mariupol, k zintenzívneniu "nepriateľskej špionážnej činnosti", keď sa tam objavilo bezpilotné lietadlo. Mariupol leží na strategicky významnej pozemnej trase vedúcej ku Krymskému polostrovu, ktorý na jar tohto roku anektovalo Rusko. 

Agentúra DPA dnes uviedla, že vzhľadom na bezpečnostné riziko Ukrajina dnes zakázala všetky lety do Dnepropetrovska, Charkova a Záporožia. Ide o centrá oblastí susediacich s regiónmi, ktoré ovládli separatisti a vyhlásili tam svoje samozvané republiky. OSN dnes informovala, že od vyhlásenia prímeria v utorok v bojoch na Ukrajine neprišiel o život žiadny civilista. 

Podľa najnovších štatistík OSN si konflikt na východe Ukrajiny od polovice apríla vyžiadal 4634 obetí. V tejto bilancii sú zarátané aj obete zatiaľ neobjasneného pádu malajzijského lietadla, spresnila agentúra DPA. V bojoch na východe Ukrajiny bolo zranených viac ako 10.400 ľudí a vyše 1,1 milióna ich opustilo svoje domovy. Väčšina z nich sa uchýlila do zahraničia, ostatní sú vnútorní presídlenci. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu