Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krutá realita na Kryme: Od anexie zoštátnili do 4-tisíc firiem!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JALTA - O zoštátnení rádovo tisícov firiem miestnymi úradmi na polostrove Krym od jeho anexie Ruskou federáciou spred ôsmich mesiacov informovala tlačová agentúra AP. Podľa slov spolumajiteľa filmových štúdií v Jalte Sergeja Aršinova prinútili v októbri desiatky maskovaných ozbrojencov zamestnancov, aby si ľahli na zem, uzavreli výrobné priestory a prerušili prevádzku štúdií.

Ide však iba o jeden z podnikov, ktoré zoštátnili v priebehu uplynulých mesiacov na polostrove, ktorý pripojili po referende k Rusku. Podľa miestneho proruského vedenia je takýto postup nevyhnutný, aby sa zvrátilo mrhanie národným majetkom zo strany ukrajinských politikov a oligarchov.

Podľa informácií spravodajcov AP úrady nezriedka použili násilie na odstránenie majiteľov zo sídel firiem, iné zoštátnili bez právneho zdôvodnenia alebo na základe pochybných obvinení, v ďalších prípadoch zasa neuhradili odškodné, ktoré mali zaplatiť v súlade s platnou legislatívou Ruskej federácie. Cieľom cieleného zbavenia majetku sa stali lídri krymských Tatárov, ako aj proukrajinská pravoslávna cirkev.

Ukrajinské ministerstvo vnútra odhaduje, že od marcovej anexie Krymu došlo k zoštátneniu okolo 4000 firiem a spoločností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu