Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najskorumpovanejší štát v Európe si potrebuje znova požičať: Tentoraz 500 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina zostáva najskorumpovanejšou krajinou v Európe. Vyplýva to z indexu vnímania korupcie za rok 2014, ktorý dnes zverejnila medzinárodná mimovládna organizácia Transparency International (TI).

"Získaním iba jedného ďalšieho bodu v porovnaní s rokom 2013 Ukrajina zostáva v klube najskorumpovanejších krajín," uviedla organizácia v správe, z ktorej citovala agentúra Ukrinform.

Tento rok získala Ukrajina 26 zo 100 možných bodov a obsadila 142. miesto zo 175 krajín. "Ukrajina opäť zdieľa priečku s Ugandou a Komorami ako jedna z najskorumpovanejších krajín na svete," konštatovala organizácia.

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina organizácia vyzvala ukrajinskú vládu, parlament a prezidenta na prijatie piatich opatrení: vytvorenie nových protikorupčných orgánov prijatím dodatkov k protikorupčným zákonom a poskytnutím potrebných zdrojov na založenie inštitúcií a výber kvalifikovaného personálu; okamžité prijatie legislatívy o úplnej transparentnosti financovania politických strán a volebných kampaní, ktorú navrhli občianski experti; vypracovanie podrobného akčného plánu v oblasti marenia korupcie v rámci Protikorupčnej stratégie Ukrajiny, zahŕňajúci širokú publicitu a médiá; zabezpečenie skutočného zverejnenia údajov zo štátnych registrov, predovšetkým z registra nehnuteľností a pozemkového katastra; spustenie pravidelných kontrol bezúhonnosti úradníkov porovnávaním ich skutočného životného štýlu s deklarovaným majetkom.

Ukrajina dostane ďalšiu 500-miliónovú pôžičku

Európska komisia v mene Európskej únie v stredu uvoľnila pôžičku vo výške 500 miliónov eur pre Ukrajinu. Ide o druhú a finálnu tranžu jednomiliardového programu makrofinančnej pomoci (MFA II) schváleného pre Ukrajinu tento rok. Doteraz boli na základe dvoch programov MFA Ukrajine vyplatené prostriedky vo výške 860 miliónov eur. Po dnešnom uvoľnení tranže ostáva v rámci skoršieho programu MFA I k dispozícii ešte 250 miliónov eur.

Cieľom programov MFA je podporiť Ukrajinu finančne s cieľom dosiahnutia dôležitých štrukturálnych reforiem zameraných na zlepšenie riadenia, zabezpečenie udržateľného ekonomického rastu a podporu zosúlaďovania legislatívy s Európskou úniou. MFA špeciálne podporuje reformy v oblastiach verejného finančného manažmentu, boja proti korupcii, obchodu a daní, energetického sektoru a finančného sektoru.

(SITA, ep;hd),201412030219

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu