Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Diplomati EÚ vyzvali Rusko na zodpovednosť za situáciu na východe Ukrajiny

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rada EÚ pre zahraničné veci v záveroch z dnešného zasadnutia v Bruseli zopakovala podporu EÚ pre dohodu a memorandum z Minska, čo je jediný krok pre politické riešenie krízy na východe Ukrajiny. Diplomati v tejto súvislosti upozornili na zodpovednosť Ruskej federácie pri eskalácii konfliktu.

Rada ministrov zopakovala, že riešenie krízy musí byť založené na rešpekte k ukrajinskej nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti. Diplomati prejavili znepokojenie nad pokračujúcim ostreľovaním, ku ktorému dochádza medzi konfliktnými stranami a o správach o konvojoch vezúcich z Ruska ťažké zbrane, tanky a vojakov bez označenia do separatistickej oblasti.

Únia pripomenula, že dohoda z Minska musí byť rešpektovaná a v tomto kontexte zdôraznila zodpovednosť Ruskej federácie. Rada EÚ v dokumente poskytnutom médiám vyzýva najmä na zastavenie prestreliek porušujúcich prímerie, na stiahnutie všetkých nelegálnych zahraničných síl, žoldnierov a vojenskej techniky, rovnako aj zaistenie bezpečnosti ukrajinsko-ruskej hranice pod trvalým monitorovaním Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). 

Na druhej strana Rada EÚ očakáva, že v Kyjeve dôjde k rýchlemu vytvoreniu novej vlády, pričom na základe výsledku nedávnych parlamentných volieb je potrebné usilovať sa o široký národný konsenzus.

Nová  vláda by podľa diplomatov EÚ mala posilniť politické a ekonomické reformy na Ukrajine, vrátane ústavnej reformy, decentralizácie, reformy súdnictva, presadzovania práva, boja proti korupcii a zabezpečenie práv pre národnostné menšiny.

V dokumente pripravenom európskymi diplomatmi sa uvádza, že EÚ považuje konanie "prezidentských a parlamentných volieb" v Donecku a Luhansku z 2. novembra za nelegálne a nelegitímne a nikdy výsledky týchto volieb neuzná. Tieto voľby podľa šéfov diplomacie krajín EÚ nezodpovedajú zneniu a duchu dohody z Minska a vyzvali Rusko, aby v tomto ohľade prevzalo zodpovednosť. 

Rada ministrov uviedla, že po posúdení najnovšej situácie na Ukrajine vyzvala Európsku vonkajšiu službu a Európsku komisiu, aby do konca tohto mesiaca predložili návrh ďalších sankcií zameraných na separatistov na východnej Ukrajine. Ministri budú naďalej pozorne sledovať vývoj situácie a podľa toho budú prijímať potrebné rozhodnutia, uvádza sa v záveroch z rokovania diplomatov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu