Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Boje na Ukrajine pokračujú: Proruskí separatisti chcú zaútočiť na pozície vládnych síl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Proruskí separatisti a ich ruské posily sa na východe Ukrajiny pripravujú na útočné operácie proti vládnym silám, ktoré proti nim od jari vedú protiteroristickú operáciu (ATO).

Vyhlásil to dnes v Kyjeve hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko, podľa ktorého v teréne badať "jasné znaky o výcviku teroristov a ruských síl na vykonanie útočnej operácie".

Hovorca konštatoval, že za posledných 24 hodín sa mierne znížil počet aj intenzita útokov proruských síl na pozície vládnych jednotiek. Velenie síl ATO predpokladá, že môže ísť o dôsledok hustej hmly, ktorá sa v týchto dňoch tvorí na východe Ukrajiny. 

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na Lysenka informovala, že za posledných 24 hodín separatisti ostreľovali pozície ukrajinskej armády a domobrany najmenej 26-krát, pričom bolo zranených šesť príslušníkov vládnych síl.

Kríza na Ukrajine bola hlavnou témou bilaterálnych rozhovorov ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho západnými partnermi, s ktorými sa počas tohto víkendu stretol na summite skupiny G20 v austrálskom Brisbane. 

Putin v Brisbane povedal, že šance na vyriešenie ukrajinského konfliktu sú dobré. Zároveň odmietol odsúdenie, ktorého sa zo strany západných krajín dostalo Rusku za jeho postup na juhovýchode Ukrajiny.

Spojené štáty, Austrália aj Japonsko v rámci summitu vydali vyhlásenie, ktoré odsudzuje počínanie Ruska voči a na Ukrajine, a kanadský premiér Stephen Harper na situáciu, keď mu Putin podával ruku na pozdrav, reagoval: "Ruku vám asi podám, ale mám pre vás len jeden odkaz: musíte odísť z Ukrajiny".

Americký prezident Barack Obama dnes zasa vyhlásil, že Rusko zostane medzinárodným spoločenstvom izolované, ak bude Putin pokračovať v porušovaní medzinárodného práva a dohôd zameraných na ukončenie konfliktu na Ukrajine. "Z tohto hľadiska naše sankcie, ktoré sme zaviedli, zaberajú celkom dobre," povedal Obama.

Britský premiér David Cameron uviedol, že Európa a Spojené štáty vyslali Putinovi jasný signál, že ak sa nevyrieši kríza na Ukrajine, bude jeho krajina od svetového spoločenstva izolovaná. "Dúfam, že Putin sa ešte aj v tomto neskorom štádiu dokáže vydať inou cestou," povedal Cameron s tým, že ruský prezident podľa neho "vidí, že je teraz na križovatke"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu