Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Východ Ukrajiny terčom ostreľovania: Boje sa opäť zintenzívnili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinské vládne jednotky boli za posledných 24 hodín až 65-krát terčom ostreľovania proruských jednotiek, informoval dnes na svojej facebookovej stránke ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk.

Najintenzívnejšia paľba sa odohrávala - ako aj v uplynulých dňoch - v oblasti Debaľceva, Donecka a Luhanska. Tymčuk uviedol, že zosilnenie ostreľovania súvisí s pohybom kolóny nákladných áut s "humanitárnou pomocou z Ruska", ktorej náklad však podľa neho tvoria "zbrane, strelivo a živá sila".

Nad zosilnením bojovej aktivity na východe Ukrajiny, ktorú od jari ovládajú proruskí separatisti, vyjadruje znepokojenie aj ukrajinské vedenie. V podobnom duchu sa v noci nadnes podľa agentúry Ukrinform vyjadrila aj americká Rada národnej bezpečnosti.

Jej hovorkyňa Bernadette Meehanová uviedla, že Washington znepokojili správy Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá v nedeľu informovala, že na povstaleckom území spozorovala kolónu obrnených vozidiel s neoznačenými vojakmi, čo podľa Kyjeva dokazuje, že Moskva tam poslala posily.

Meehanová zopakovala, že USA vyzývajú všetky zainteresované strany, aby rešpektovali protokoly uzavreté v Minsku, a v prvom rade dohodu o prímerí, na ktorom sa zástupcovia vlády v Kyjeve a proruských separatistov dohodli 5. septembra.

Predstaviteľka Washingtonu sa obrátila na Rusko s výzvou, aby dodržiavalo svoje záväzky z Minska vrátane prísľubu, že skoncuje s podporou proruských separatistov a odsunie svoje jednotky a výzbroj z územia Ukrajiny. 

Washington v tomto vyhlásení zároveň zdôraznil, že Rusko musí zabezpečiť možnosť obnovy suverenity Ukrajiny, ustanovenie kontroly OBSE na rusko-ukrajinských hraniciach a prepustenie všetkých rukojemníkov a zajatcov.   

Agentúra Ukrinform píše, že americký minister zahraničných vecí John Kerry vo víkendovom rozhovore pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung v súvislosti s postupom Ruska voči Ukrajine upozornil, že táto situácia je "novou hrozbou pre slobodnú Európu". 

Ohrozené je podľa neho povojnové usporiadanie Európy i usporiadanie, ktoré je dôsledkom pádu Berlínskeho múru, "čo bolo na prospech miliónom ľudí na celom svete". V rozhovore tiež vyjadril pripravenosť USA a EÚ "brániť suverenitu a nezávislosť Ukrajiny".

Steinmeier vyzýva rešpektovať prímerie na východe Ukrajiny 

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes označil situáciu na východnej Ukrajine za vážnu a upozornil, že všetky strany musia rešpektovať prímerie, ku ktorému sa zaviazali podpisom protokolov v Minsku.

"Bohužiaľ, situácia je opäť vážna. Myslím si teraz, že musíme vyzvať všetky strany zainteresované v tomto konflikte, vrátane ruskej strany, aby sa opäť vrátili k záverom minského protokolu," uviedol Steinmeier na tlačovej konferencii v kazašskej Astane, kde je na pracovnej návšteve. 

Steinmeier spresnil, že ešte dnes, po návrate do Berlína, bude o situácii na Ukrajine rokovať so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Federicou Mogheriniovou. Steinmeierovo vyhlásenie z Astany len zdôrazňuje rastúce obavy z dôsledkov zintenzívnenia bojov medzi proruskými separatistami a vládnymi silami počas minulého týždňa, a to aj napriek dohode o prímerí uzavretej 5. septembra v bieloruskom Minsku.

Bašta proruských síl v oblasti Donbasu - mesto Doneck - zažilo v nedeľu najintenzívnejšie ostreľovanie za posledný mesiac a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v rovnaký deň informovala, že na povstaleckom území spozorovala kolónu obrnených vozidiel s neoznačenými vojakmi, čo podľa Kyjeva dokazuje, že Moskva tam poslala posily. Vozidlá sú bez insígnií, upozornila agentúra Reuters s odvolaním sa na správu OBSE.

Z porušovania klauzúl mierového plánu sa navzájom obviňujú obaja hlavní aktéri konfliktu - ukrajinská vláda i proruskí separatisti. Rusko naďalej odmieta tvrdenia Kyjeva a Západu, že je účastníkom konfliktu, a trvá aj na tom, že na východnú Ukrajinu neposiela ani svoje jednotky ani zbrane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu