Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin nerozumie sankciám, USA obvinil z prevratu na Ukrajine

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin je nespokojný so spôsobom, akým sa Západ a USA správajú k jeho krajine, ktorú sa podľa neho Washington snaží vydierať. V rozhovore pre srbský denník Politika zverejnenom v stredu obvinil Američanov zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny v súvislosti s dianím na Ukrajine.

Putin v rozhovore poukázal, že Washington "aktívne podporoval" zimné protivládne demonštrácie na Ukrajine a následne "začal obviňovať" Rusko z vyvolania krízy a následného vypuknutia občianskej vojny na Ukrajine. Ak je cieľom západných sankcií voči Rusku izolovať krajinu, ide o "iluzórny a absurdný cieľ", povedal a dodal, že je potrebné začať dialóg o vyriešení situácie na Ukrajine. Šéf Kremľa zároveň upozornil na údajný nárast neonacistických nálad v regióne. Podľa jeho slov "vakcína vytvorená norimberským tribunálom" prestáva účinkovať, čo sa prejavuje v pobaltských krajinách, kde podľa neho dochádza k otvoreným manifestáciám neonacizmu.

"Prezident Barack Obama v (septembrovom) prejave na pôde Valného zhromaždenia OSN označil ruskú agresiu v Európe za jednu z troch najväčších hrozieb, ktorým ľudstvo popri Islamskom štáte a víruse ebola v súčasnosti čelí. Spoločne so sankciami proti celým oblastiam nášho hospodárstva sa tento postoj nedá nazvať inak ako nepriateľský. Každý nezaujatý človek predsa vie, že to nebolo Rusko, ktoré zrealizovalo prevrat na Ukrajine vedúci k vážnej vnútornej politickej kríze a rozdeleniu spoločnosti. Protiústavné prevzatie moci bolo počiatočným bodom následných udalostí vrátane tých na Kryme. Obyvatelia Krymu sa v záujme ochrany svojho práva na rodný jazyk, kultúru a históriu rozhodli usporiadať referendum v plnom súlade s Chartou OSN. Jeho výsledkom bolo pripojenie Krymu k Rusku," povedal okrem iného Putin pre srbský denník.

Merkelová: Sankcie voči Rusku nebránia dialógu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes uviedla, že sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s krízou na Ukrajine sú potrebné, nebránia však dialógu s Moskvou. Merkelová pred summitom Ázia-Európa v Miláne, na ktorom sa kancelárka a ďalší európski lídri stretnú po prvý raz za niekoľko mesiacov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, označila tiež situáciu na Ukrajine za "veľmi ťažkú", informovala agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko krátko pred milánskym summitom hovoril s prezidentom USA Barackom Obamom o kríze na východe svojej krajiny. V telefonáte obaja podľa Porošenkovej kancelárie zdôraznili, že všetky strany musia dodržiavať prímerie.

Obama informoval ukrajinského lídra o obsahu videokonferencie, na ktorej hovoril s predstaviteľmi Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska okrem iného o konflikte na východe Ukrajiny. Očakáva sa, že Porošenko sa v piatok v Miláne stretne s Putinom, dodáva agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu