Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Voľby v Donecku budú platné bez ohľadu na účasť, Nulandová navštívi Kyjev

Victoria Nulandová
Victoria Nulandová (Zdroj: SITA)

DONECK - Pre parlamentné a prezidentské voľby v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny nebude stanovená spodná hranica účasti. Pre agentúru TASS to dnes povedal predseda parlamentu DĽR Boris Litvinov.

"Výsledky volieb budú platné bez ohľadu na volebnú účasť. Iba dodám, že okrem Alexandra Zacharčenka (premiéra DĽR) nikto nepredložil Ústrednej volebnej komisii dokumenty," povedal Litvinov.

Voľby prezidenta a parlamentu sú naplánované na 2. novembra. Zacharčenko v sobotu vyhlásil, že hlavným bodom jeho programu je "úplné oslobodenie republiky od ukrajinských vojakov". Medzi ďalšie priority zaradil zlepšenie životnej úrovne obyvateľov DĽR, napísala agentúra RIA Novosti. Podpredseda vlády samozvanej DĽR Andrej Purgin v piatok povedal, že Zacharčenko má vo voľbách plnú podporu republiky.

Victoria Nulandová navštívi dnes Kyjev 

Námestníčka šéfa americkej diplomacie pre európske a eurázijské záležitosti Victoria Nulandová navštívi dnes Kyjev. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na americké ministerstvo zahraničných vecí. Podľa rezortu bude Nulandová v Kyjeve diskutovať o "americkom záväzku pomáhať Ukrajine v jej pokračujúcom úsilí o reformy, o stave konfliktu na východe Ukrajiny a o americkej podpore územnej celistvosti Ukrajiny".

Nulandová sa stretne "so širokým spektrom politických lídrov, občianskych skupín, predstaviteľov regionálnych vlád a študentských skupín", uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA. Návšteva prichádza v čase neustávajúcich bojov na východe Ukrajiny napriek prímeriu, na ktorom sa Kyjev a separatisti dohodli 5. septembra v bieloruskom Minsku.

Pozorovatelia OBSE budú na Ukrajine ďalších najmenej šesť mesiacov 

Špeciálna pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) bude pôsobiť na východe Ukrajiny ďalších najmenej šesť mesiacov. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu misie OBSE na Ukrajine Michaela Bociurkiwa. Hovorca okrem toho povedal, že dnes by mali doraziť na Ukrajinu dve bezpilotné lietadlá, ktoré pomôžu členom misie monitorovať situáciu na územiach, kde pokračujú boje medzi vládnym silami a separatistami.

Agentúra TASS pripomenula, že OBSE získala poverenie dohliadať na prímerie, na ktorom sa Kyjev a separatisti dohodli 5. septembra v bieloruskom Minsku. Podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí prišlo koncom septembra na Ukrajinu 25 nových pozorovateľov OBSE. Pripojili sa k 78 svojim kolegom pôsobiacim v Doneckej a Luhanskej oblasti. Na základe mandátu môže OBSE v závislosti od vývoja situácie rozšíriť počet členov misie až na 400. Pozorovatelia OBSE sú na Ukrajine od konca marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu