Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na Ukrajine to opäť vrie: Boje v Donecku a ďalší mŕtvi, masové demonštrácie v Charkove!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Twitter)

CHARKOV – V ukrajinskom Charkove bolo včera večer poriadne dusno. Konala sa tam veľká demonštrácia za jednotnú Ukrajinu a dav po niekoľko hodinovej demontáži strhol sochu vodcu boľševikov Lenina! Akciu podporili aj úrady. Pri páde sochy boli účastníci ako vo vytržení, celú dobu hlasno skandovali. Doneck sa opäť ponoril do bojov. Mestom otriasajú silné výbuchy a počuť streľbu, posledné správy hovoria až o siedmich mŕtvych!

Účastníci demonštrácie za jednotnú Ukrajinu strhli v Charkove monumentálnu sochu boľševického vodcu Vladimira Lenina. Aj keď išlo o živelnú akciu, strhnutie sochy podporili aj úrady, ktoré na poslednú chvíľu vydali oficiálny pokyn k jeho zničeniu.

Na Ukrajine to opäť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Na demonštráciu za udržanie jednotnej Ukrajiny sa v nedeľu večer v treťom najväčšom meste zišlo niekoľko tisíc ľudí. Časť z nich sa neskôr presunula na centrálne námestie Slobody, kde dvadsať metrov vysoká Leninova socha do včerajška stála. Podľa serveru Kyiv Post trvalo demonštrantom pár hodín, než obrovskú sochu strhli z podstavca.

Najskôr jej narezali nohy a potom ju dostali dole pomocou lán. Ich počíňanie sledoval obrovský dav ľudí, ktorý strhnutie sochy mohutne oslavoval. Gubernátor oblasti Ihor Baluta zrejme pod tlakom udalostí vydal na poslednú chvíľu pokyn k demolácii sochy. Ukrajinské médiá však informovali o tom, že polícia zahájila vyšetrovanie kvôli vandalizmu.

Na Ukrajine to opäť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Okolo Leninovej sochy v Charkove bolo živo už tento rok vo februári, kedy sa v meste vyostrila konfrontácia medzi priaznivcami prezidenta Viktora Janukovyča a stúpencami novej štátnej moci. Na soche sa vtedy objavili hanlivé nápisy, Janukovyčovi zástancovia potom Lenina ozdobili ruskou trikolórou.

Na Ukrajine to opäť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Sochy Lenina miznú na Ukrajine od chvíle, kedy v Kyjeve minulý rok začali protesty proti vtedajšej vláde, ktorá odmietla podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Celkovo ich strhli už vyše stovku.

V okolí letiska v Donecku pokračovali boje 

V okolí hlavného letiska v Donecku na východe Ukrajiny pokračovali aj dnes boje medzi vládnymi silami a separatistami, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačové oddelenie doneckej radnice. Situácia bola podľa neho popoludní "extrémne napätá. Bojové akcie v oblasti letiska sa nezastavili".

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko medzitým na brífingu v Kyjeve informoval, že za uplynulých 24 hodín zahynulo v bojoch na východe Ukrajiny deväť vládnych vojakov a 27 utrpelo zranenia.

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina Lysenko informoval aj o výmene zajatcov. "Za ostatných 24 hodín bolo prepustených 30 zajatých ukrajinských vojakov, 27 z nich je príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl, dvaja sú z Národnej gardy a jeden z pohraničnej stráže," povedal Lysenko. Dodal, že od podpisu dohody so separatistami v Minsku z 5. septembra bolo prepustených už vyše 1000 ukrajinských vojakov.

Z Donecka plánujú vypraviť osobné vlaky do Kyjeva a Charkova 

Samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR) plánuje vypravovať osobné vlaky do metropoly Kyjev a Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ministerstvo dopravy DĽR.

Na Ukrajine to opäť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

"Do konca tohto týždňa alebo začiatkom budúceho týždňa plánujeme otvoriť linky do Kyjeva a Charkova," uviedlo ministerstvo samozvanej republiky. Železničnú dopravu zo stanice v Donecku obnovili 25. septembra. Vlaky odtiaľ smerujú najmä do Sevastopola na Kryme. Doprava z doneckej stanice nefungovala od 12. augusta z dôvodu zničenej železničnej infraštruktúry po bojoch medzi vládnymi silami a separatistami.

Celkovo si už konflikt na východnej Ukrajine vyžiadal 3543 mŕtvych vrátane obetí pádu malajzijského lietadla, uviedol minulý týždeň námestník generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič.

Na východe za posledné dni zahynulo najmenej 12 ľudí

Východom Ukrajiny zmieta najhoršie násilie za viac ako týždeň, ktoré si napriek prímeriu medzi vládnymi a separatistickými silami vyžiadalo najmenej 12 mŕtvych a 32 zranených. Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko v pondelok informoval novinárov v Kyjeve, že armáda prišla za posledný deň o najmenej deviatich vojakov a 27 utrpelo zranenia. Radnica separatistického Donecka zasa zverejnila na internete vyhlásenie, podľa ktorého sú výsledkom nočného ostreľovania jednej z obytných štvrtí najmenej traja mŕtvi a piati zranení civilisti. Najnovšie obete hlásia zo severnej časti mesta, kde separatisti predtým bojovali o letisko v rukách vlády.

Násilie na východe Ukrajiny pokračuje bez ohľadu na prímerie uzavreté 5. septembra, zatiaľ čo prezident Petro Porošenko sa snaží skeptickým krajanom dokázať, že jeho mierový plán funguje. Znepriatelené strany minulý týždeň v rámci dialógu podpísali ďalšiu dohodu, ktorá predpokladá stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie, čo by malo zlepšiť dodržiavanie prímeria. Boje v nepokojných častiach Ukrajiny si od apríla vyžiadali už najmenej 3500 ľudských životov.

Moskva opäť varuje Ukrajinu pred dohodou o voľnom obchode s EÚ

Rusko v pondelok opäť varovalo Ukrajinu, že ak Európska únia alebo Kyjev urobí kroky smerom k prijatiu dohody o voľnom obchode, vyvolá to reakciu zo strany Moskvy. Informovala o tom spravodajská agentúra RIA, ktorá priniesla stanovisko hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Ten uviedol, že Rusko "je pripravené prijať odvetné opatrenia, ak sa implementácia zmluvy bude uskutočňovať v rozpore s predošlými dohodami.“ Detailnejšie však neuviedol, o aké opatrenia by išlo. Moskva hovorí, že dohoda medzi EÚ a Ukrajinou by Rusko poškodila, pretože by to Ukrajine umožnilo exportovať lacnejšie tovary z EÚ do Ruska a znevýhodniť tak domácu produkciu. 

Európsky a ukrajinský parlament v polovici septembra schválili asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorej súčasťou je prehĺbená a komplexná dohoda o zóne voľného obchodu (DCFTA). Ustanovenia týkajúce sa vzájomného obchodu mali byť pôvodne uplatňované od 1. novembra 2014. Na základe dohody EÚ, Ukrajiny a Ruska bolo však predbežné uplatňovanie pravidiel vzájomného obchodu odložené na 31. decembra 2015. 

Ruský prezident Vladimir Putin neskôr varoval Ukrajinu pred implementovaním asociačnej dohody s Európskou úniou. Šéf Kremľa Ukrajinu varoval pred obmedzením prístupu jej vývozcov na ruský trh. Urobil tak v liste adresovanom ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. List je datovaný na 17. septembra, teda deň po tom, ako únia a Ukrajina dohodu definitívne ratifikovali. EÚ krátko predtým rozhodla o 15-mesačnom odložení implementácie dohody o voľnom obchode, ktorá je kľúčovou súčasťou asociačnej dohody. Putinovi to však nestačí a žiada trojstranné rokovania medzi Bruselom, Kyjevom a Moskvou, ktorých cieľom by bolo pozmenenie schváleného textu dohody. 

Takto padol Lenin v Charkove

V Donecku sa stále bojuje

O prebiehajúcich bojových operáciách v rôznych častiach Donecka informovala dnes tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na miestnych občanov. Podľa rovnakého zdroja bola situácia najvážnejšia v Kyjevskom a Kujbyševskom obvode mesta, ktoré ležia neďaleko miestneho letiska. Doneckom otriasajú silné výbuchy, počuť streľbu a na oblohu stúpa z viacerých lokalít hustý dym.

Podľa UNIANu došlo v noci nadnes k ostreľovaniu obytných domov, továrne na nábytok a sídla úradu jedného z miestnych obvodov. Aktuálne plamene zachvátili v dôsledku bojov továreň Točmaš. Posledné správy hovoria o 7 mŕtvych a 9 zranených.

Na Ukrajine to opäť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Ako informovala ruská tlačová agentúra RIA-Novosti a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda, dnes popoludní sa mala uskutočniť ďalšia výmena zajatcov medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a proruskými separatistami.

Na Ukrajine to opäť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Napriek sobotňajšej informácii separatistov o prerušení procesu výmeny zajatcov kvôli výhradám voči postupu Kyjeva o tom dnes informovala šéfka výboru tzv. Doneckej ľudovej republiky (DĽR) pre otázky vojenských zajatcov. Podľa slov D. Morozovovej malo ísť o výmenu 30-členných skupín zajatcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu