Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pozície vládnych síl na Ukrajine boli opäť terčom paľby z ťažkých zbraní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Napriek prímeriu uzavretému medzi vládnymi ozbrojenými zložkami a proruskými separatistami na Ukrajine v noci nadnes opäť zaznamenali najmenej päť prípadov ostreľovanie pozícií ukrajinskej armády.

Informoval o tom na svojej facebookovej stránke vojenský analytik Dmytro Tymčuk. Potvrdil to aj hovorca vládnej protiteroristickej operácie (ATO) Oleksij Dmytraškivskyj, ktorý spresnil, že na strane vládnych vojakov nedošlo k stratám na životoch.

Ako informovali agentúry UNIAN a Ukrinform, podľa Tymčuka v zóne ATO badať aktivizáciu "ruských a proruských síl" a ich presuny v troch oblastiach - v okolí Luhanska, Lysyčanska a Alčevska. Dodal, že boli zaznamenané aj presuny kolón cisternových nákladných áut s pohonnými hmotami, ktoré k pozíciám protivládnych oddielov prichádzajú z Ruska.

Dohoda o prímerí, podpísaná minulý piatok v Minsku, predpokladá okrem zastavenia paľby aj výmenu zajatcov, poskytovanie humanitárnej pomoci a stiahnutie ťažkých zbraní z bojiska.

Ukrajinské médiá dnes citovali nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý v rozhovore pre Rádio Sloboda upozornil, že medzi Ruskom a Ukrajinou bola uzavretá dohoda o stiahnutí všetkých ruských vojakov a techniky z územia Ukrajiny. Podľa Steinmeiera medzinárodné spoločenstve dohliadne na tento proces. Rusko je povinné chopiť sa svojej úlohy v implementácii minského dohovoru, dodal šéf nemeckej diplomacie.

Od začiatku platnosti prímeria zahynuli na východe Ukrajiny piati vojaci vládnych síl, informovalo v utorok velenie ATO. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v ten istý deň vyhlásil, že prímerie sa "v podstate" dodržiava. Toho istého názoru sú aj západní diplomati, ktorí však upozorňujú, že prímerie je krehké.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu