Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukrajinský prezident tvrdí, že mu členské štáty NATO sľúbili zbrane

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes povedal, že Kyjev sa s predstaviteľmi niekoľkých členských štátov NATO dohodol na priamych dodávkach zbraní na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"S niekoľkými členskými štátmi NATO sme sa dohodli na priamych dodávkach moderných zbraní, ktoré nám pomôžu brániť sa a zvíťaziť," citovala údajné Porošenkovo vyhlásenie ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

V podobnom duchu sa v nedeľu vyjadril aj Porošenkov poradca Jurij Lucenko. Ten povedal, že na dvojdňovom summite NATO, ktorý sa minulý týždeň konal vo Walese, sa Kyjev s predstaviteľmi Spojených štátov, Francúzska, Talianska, Poľska a Nórska dohodol na vyslaní vojenských poradcov a dodávkach moderných zbraňových systémov na Ukrajinu, čo však všetky uvedené krajiny okrem Francúzska okamžite dementovali.

EÚ odložila platnosť nových sankcií voči Rusku, chce zhodnotiť prímerie 

Európska únia sa dnes dohodla na nových sankciách voči Rusku, ich platnosť však vzhľadom na uzavreté prímerie na Ukrajine o "niekoľko dní" pozdŕžala, oznámil predseda Európskej rady Herman van Rompuy. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

"Sankcie vstúpia do platnosti v najbližších dňoch. To ponechá čas zhodnotiť uplatňovanie (ukrajinskej) dohody o prímerí a mierového plánu," citovala z jeho vyhlásenia agentúra DPA.

"V závislosti od situácie na mieste, bude EÚ pripravená prehodnotiť celé odsúhlasené sankcie alebo ich časť," dodal. Poznamenal, že majú za cieľ podporiť "zmenu kurzu v činnosti Ruska destabilizujúceho východnú Ukrajinu".

Od začiatku prímeria zahynuli 4 vojaci, 29 bolo zranených

Ukrajinské vládne sily od piatku, keď začalo platiť prímerie s proruskými separatistami, prišli už o štyroch vojakov a ďalších 29 utrpelo zranenia. V utorok o tom informovala tlačová agentúra Interfax odvolávajúca sa na šéfa vojensko-zdravotníckeho odboru ukrajinského ministerstva obrany Vitalija Andronatyja. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá má v nepokojnej oblasti pozorovateľov, ešte v pondelok potvrdila, že armáda i separatisti prímerie "vcelku" dodržiavajú, v Donecku a okolí prístavu Mariupoľ ho však narušila sporadická paľba. Pri ostreľovaní vládnych síl východne od Mariupoľa cez víkend zahynula jedna žena a najmenej štyria ďalší civilisti utrpeli zranenia.

Zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonović v pondelok vyhlásil, že boje na Ukrajine si už vyžiadali vyše 3000 mŕtvych, v čom sú zarátané i obete júlového zostrelenia malajzijského lietadla smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Najnovšie prímerie je súčasťou širšieho mierového plánu, o ktorom zástupcovia znepriatelených strán minulý týždeň rokovali v bieloruskom Minsku.

V dočasných zariadeniach v Rusku je vyše 58-tisíc ukrajinských utečencov 

Vyše 58.000 ukrajinských utečencov zostáva v dočasných ubytovacích zariadeniach v Rusku, informovala dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na hovoru ruského ministerstva pre mimoriadne situácie Alexandra Drobyševského.

Medzi 58.100 utečencami v 1012 zariadeniach je podľa neho 18.453 detí a všetkým sa dostáva potrebnej starostlivosti. Drobyševskij uviedol, že na tzv. horúcu linku, ktorú zriadili pre utečencov, volá každý deň približne 100 ľudí.

Dodal, že z pohraničnej oblasti ruské úrady prepravili letecky, vlakmi a autobusmi do iných regiónov vyše 57.400 utečencov. Lietadlo a vozidlá ministerstva pre mimoriadne situácie doručili pre ukrajinských utečencov už viac ako 2200 ton humanitárnej pomoci.

Od začiatku prímeria zo zajatia prepustili 648 vládnych vojakov 

Ukrajinské vedenie dnes oznámilo, že proruskí povstalci počas prímeria prepustili na slobodu 648 vojnových zajatcov z radov príslušníkov vládnej armády. Kyjev pracuje na tom, aby dosiahol aj oslobodenie ďalších viac ako 500 osôb, informoval dnes hovorca prezidenta Petra Porošenka Sviatoslav Cegolko.

Podľa údajov generálneho štábu ukrajinskej armády celkový počet jej príslušníkov zajatých proruskými separatistami je okolo 1200.

Dohoda o prímerí medzi Kyjevom a proruskými separatistami bola podpísaná minulý piatok v bieloruskom Minsku. Okrem prímeria sa dohodli aj na medzinárodnom monitorovaní dodržiavania prímeria, uskutočňovaní výmeny zajatcov spôsobom "všetci za všetkých" a zabezpečení humanitárnej pomoci v bojových zónach.

Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v pondelok oznámilo, že na výmenu zajatcov vo formáte všetkých za všetkých sa pripravuje. Podľa prvého vicepremiéra DĽR Andreja Purgina sa výmena zajatcov mala uskutočniť v stredu. 

"Od začiatku sa hovorilo, že výmena (zajatcov) bude v stredu. Pripravujeme sa na to... meniť budeme všetkých za všetkých," vyhlásil Purgin, ktorý bol jedným z účastníkov rokovania v Minsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu