Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Veľká návšteva Obamu v Estónsku: NATO vám pomôže, upokojoval Európu!

Barack Obama Zobraziť galériu (3)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

TALLINN - Americký prezident Barack Obama počas prejavu v Estónsku vyzval členské krajiny NATO na pomoc pri posilňovaní a modernizácii ukrajinskej armády a na budúce prijímanie nových členov v záujme reakcie na "ruskú agresiu".

Obama v príhovore pred zaplnenou koncertnou sieňou v Tallinne zároveň obvinili Moskvu z "bezočivého útoku" na Ukrajinu. Pomôcť by však podľa šéfa Bieleho domu malo NATO aj Gruzínsku a Moldavsku v ich snahe o posilnenie schopnosti brániť sa. Obama deň pred začiatkom summitu NATO vo Walese zároveň dodal, že Washington bude pokračovať v ponúkaní svojich výcvikových kapacít a pomoci ukrajinskej armáde.

"NATO musí spraviť konkrétne záväzky s cieľom pomôcť Ukrajine zmodernizovať a posilniť jej bezpečnostné zložky. Musíme urobiť viac s cieľom pomôcť aj iným partnerom NATO vrátane Gruzínska a Moldavska. A musíme znovu potvrdiť princíp, ktorým sa vždy riadila naša aliancia, že pre krajinám, ktoré splnia podmienky a môžu významne prispieť k bezpečnosti spojencov, musia zostať dvere pre vstup do NATO otvorené," uviedol americký prezident.

Putin žiada povstalcov o zastavenie, Ukrajincov o stiahnutie

Ruský prezident Vladimir Putin počas stredajšej krátkej návštevy Mongolska vyzval povstalcov na východe Ukrajiny na zastavenie svojho postupu a ukrajinské vládne sily zároveň adresoval výzvu na stiahnuť svojich vojakov a zastavenie bombardovania. Podľa jeho slov by sa obe strany mali "okamžite skoordinovať a urobiť spoločne nasledujúce veci".

Separatisti by mali podľa Putina "zastaviť svoje aktívne postupovanie v Doneckej a Luhanskej oblasti" a ukrajinská armáda by mala stiahnuť svoje sily do "bezpečnej vzdialenosti, ktorá by spravila delostrelecké a iné útoky na zaľudnené oblasti nemožnými".

Putin predstavil svoj sedembodový plán na urovnanie krízy na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin dnes potvrdil, že jeho názory na spôsob riešenia krízy na Ukrajine sú veľmi blízke názorom ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru RIA Novosti.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na základe telefonického rozhovoru dnes Putin počas presunu z ruského Blagoveščenska do mongolského Ulanbátaru "dal na papier pár návrhov a plán krokov" na urovnanie konfliktu na východnej Ukrajine. Dodal, že jeho mierový plán pozostáva zo siedmich bodov, spresnila agentúra RIA Novosti.

V záujme zastavenia krviprelievania na Ukrajine podľa Putina v prvom rade treba, aby znepriatelené strany zastavili paľbu a stiahli svoje jednotky do takej vzdialenosti od miest a dedín, aby neboli na dostrel delostrelectva a všetkých druhov raketových systémov. Putin navrhol rozmiestniť na východnej Ukrajine medzinárodných pozorovateľov, aby monitorovali dodržiavanie prímeria.

Ďalším bodom jeho plánu je výmena zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých", vytvorenie humanitárnych koridorov pre utečencov a dodávky humanitárnej pomoci pre východ Ukrajiny.

Putin vyhlásil, že konečná dohoda medzi Kyjevom a proruskými separatistami o pláne urovnania krízy na Ukrajine by mohla byť dosiahnutá už 5. septembra v rámci rokovania tzv. kontaktnej skupiny, informovala RIA Novosti.

Prezidenti Ruska a Ukrajiny dnes absolvovali telefonický rozhovor, ktorý neskôr každá zo strán interpretovala rôzne. Kým na Porošenkovej webovej stránke sa objavilo vyhlásenie, že sa dohodli na trvalom prímerí, Putinov hovorca tento výklad odmietol s tým, že Rusko sa o prímerí na Ukrajine dohodnúť ani nemohlo, keďže nie je účastníkom konfliktu. Novinárom, ktorí ho sprevádzajú na ceste do Mongolska, však dnes Putin potvrdil, že jeho názory na viaceré možnosti riešenia konfliktu na Ukrajine sa v "značnej miere" zhodujú s Porošenkovými.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu