Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Po masívnom útoku na Doneck hlásia mŕtvych: Delostrelectvo premenilo mesto na trosky!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA)

KYJEV - Centrum východoukrajinského Donecka sa dnes stalo terčom masívneho delostreleckého útoku, na mieste je údajne mnoho mŕtvych a zranených. Oznámili to s odvolaním sa na očitých svedkov ruské a ukrajinské médiá. Podľa serveru Cenzor je časť centra poškodená. Kyjev zároveň oznámil, že na mieste pádu malajzijského lietadla obnovuje bojové operácie.

Ostreľovanie centra Donecka z ťažkých zbraní ale ukrajinská armáda popiera. 

Najmenej jedna osoba prišla vo štvrtok o život, keď ukrajinská mínometná streľba zasiahla nemocnicu v meste Doneck na východe krajiny. Zranenia utrpelo päť ďalších osôb. Strela dopadla na zubné oddelenie, kde zničila väčšinu zariadenia. Hovorca doneckej mestskej rady Maksim Rovenský potvrdil, že o život prišiel jeden pacient. Jedna z najväčších nemocníc v Donecku sa nachádza asi štyri kilometre od centra mesta.

Paľba je údajne vedená z priestoru, kde operujú jednotky ukrajinskej Národnej gardy. 

Po masívnom útoku na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Po masívnom útoku na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V susedstve oboch zdravotníckych zariadení sa nachádza bývalé sídlo odbočky ukrajinskej tajnej služby SBU, ktoré si povstalci po ovládnutí Donecka vybrali ako miesto svojho hlavného štábu. 

Na mieste je podľa ukrajinských i ruských zdrojov mnoho ranených i mŕtvych. Delostrelecký granát údajne dopadol aj na donecké obchodné centrum, údaje o obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii. 

Na mieste pádu malajzijského lietadla, ktoré sa v polovici júla zrútilo nad východnou Ukrajinou po zásahu raketou, ukrajinská armáda obnoví bojové operácie. Oznámila to agentúra Unian s odvolaním sa na dnešné oznámenie ukrajinskej vlády. Boje budú údajne trvať až do "začatie druhej fázy vyšetrovania". 

Holandský premiér Mark Rutte dal v stredu pokyn na pozastavenie pátranie po zostávajúcich pozostatkoch obetí havarovaného malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Rutte podľa agentúry AP povedal, že pokračovanie v hľadaní je príliš nebezpečné. V blízkosti trosiek lietadla totiž pokračujú boje medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými povstalcami. 

Po masívnom útoku na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Po masívnom útoku na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Velenie ukrajinskej armády dnes potvrdilo, že v Donecku aj v Luhansku bola zahájená ofenzíva. Hovorca Andrij Lysenko povedal, že boje sa odohrávajú na predmestí oboch miest. Ich stred vraj ukrajinskej jednotky neostřelují. "Z ťažkých diel ani lietadiel mesta neostřelujeme. Vzdušné sily ničia kolóny nepriateľských vozidiel, to je teraz ich hlavná úloha," povedal Lysenko. 

Podľa serveru Cenzor ale dnešné ostreľovanie zasiahlo tri obytné domy a trolejbusovej depo, kde bolo poškodených tridsať vozidiel. Zranených bolo niekoľko zamestnancov doneckých komunálnych služieb, ktorí v ​​priestore dopadu granátov kosili trávu. 

Okolo poludnia bolo podľa agentúry Unian ostreľovanie obnovené, explózie sa vraj ozývajú prakticky z celého mesta. Obyvateľstvo radnica vyzvala k úteku do krytov a naliehavo ľuďom odporučila, aby nevychádzali na ulicu. 

Po masívnom útoku na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Z postu šéfa vplyvnej Rady národnej bezpečnosti a obrany dnes bez udania dôvodu odstúpil Andrij Parubij, jeden z hlavných vodcov prozápadného povstania, ktoré vo februári zmietlo režim prezidenta Viktora Janukovyča. Prezident Petro Porošenko jeho rezignáciu prijal s tým, že Parubij ďalej zostáva členom prezidentského politického tímu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu