Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruský útok sa blíži, varuje Poľsko: Armáda je pri hranici, hlásia už aj jej prekročenie tankami!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: pbs.twimg.com)

VARŠAVA/KIEV - Poľsko má informácie o zvyšujúcej sa hrozbe pozemnej invázie Ruska na Ukrajinu. Oznámil to dnes poľský premiér Donald Tusk. V nadväznosti na tieto slova zašiel ešte ďalej jeho minister zahraničných vecí. Radoslaw Sikorský tvrdí, že nie je vylúčené, že ruská armáda v najbližšej dobe vtrhne na Ukrajinu pod zámienkou nasadenia mierových síl.

"Máme dôvod mať podozrenie - dostali sme počas uplynulých niekoľkých hodín takúto informáciu -, že hrozba priamej intervencie (ruskej armády na Ukrajine) je bezpochyby vyššia, než tomu bolo pred niekoľkými dňami," povedal Tusk na tlačovej konferencii vo Varšave.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Rusko v týchto dňoch uskutočňuje vojenské manévre v blízkosti hraníc s Ukrajinou, čo zvýšilo obavy v teréne i na strane západných krajín. Moskva tiež v súvislosti s "humanitárnou situáciou" na Ukrajine požiadala o mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN.

"Ak by došlo k priamej intervencii ruských síl na Ukrajine, potom by to zjavne bola kvalitatívne nová situácia a podľa môjho názoru nikto dnes nemá dobrú, jednoznačnú odpoveď, ako by na to mal reagovať Západ," dodal poľský premiér.

 

Ako ďalej uviedol, sankcie uvalené Európskou úniou na Rusko budú pre ekonomiku Európy nákladné, nedostatočná reakcia na činy Ruska počas ukrajinskej krízy by však mali "katastrofálne" následky. Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v utorok vláde, aby voči najnovšiemu kolu západných sankcií proti Rusku pripravila odvetné opatrenia.

Sikorski hovorí o ruskej intervencii pod zámienkou mieru

Sikorski v rozhovore pre televíziu TVN24 vyhlásil, že Rusko môže v najbližšej dobe vtrhnúť na Ukrajinu pod zámienkou vyslania "mierových síl".  
"Rusko posilňuje svoju bojaschopnosť na hranici s Ukrajinou, má tam už vyše desať práporov a značné množstvo bojovej techniky. Takéto veci sa robia buď s cieľom politického nátlaku, alebo v príprave na intervenciu," povedal poľský minister.

Sikorski nechce tvrdiť, že Kremeľ o vpáde na Ukrajinu už rozhodol. "Dozvieme sa to ale veľmi skoro," povedal poľskej televízii. Na odvrátenie konfliktu stačilo podľa neho iba kúsok dobrej vôle.

 

Nepokoje na Ukrajine pretrvávajú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Pri nočnom útoku armády na Doneck utrpeli zranenia dvaja ľudia 

Východoukrajinské mesto Doneck, v súčasnosti bašta proruských povstalcov, sa v noci na dnes stalo terčom vzdušného útoku ukrajinských vládnych síl. Podľa agentúry AP o tom informovali obyvatelia mesta.

Miestne zdroje záchranárov uviedli, že pri náletoch utrpeli zranenia dvaja zamestnanci skladu. Na miestne náletu sa podľa nich nachádzalo osem kráterov, čo je výsledkom bombardovania zo vzduchu.

Nepokoje na Ukrajine pretrvávajú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Obyvatelia ďalej uviedli, že zhruba o polnoci miestneho času počuli dve explózie sprevádzané zvukom lietadla. Výbuchy poškodili priemyselné budovy, jedna z bômb však dopadla len desať metrov od blízkej obytnej budovy.

Ukrajinské médiá v utorok informovali, že armáda sa pripravuje na znovuobsadenie povstalcami kontrolovaných miest Doneck a Luhansk na východe krajiny, v ktorých sa rapídne zhoršuje situácia tamojšieho obyvateľstva.

Za posledný deň zahynulo v bojoch 18 vojakov

Najmenej 18 ukrajinských vojakov prišlo za posledný deň o život pri bojoch s proruskými povstalcami na východe krajiny. V stredu o tom informoval hovorca armády Andrij Lysenko s tým, že ďalších 54 vojakov utrpelo zranenia. Dodal, že armáda utrpela straty počas rôznych incidentov v okolí miest Doneck a Luhansk. Nové obete zvýšili bilanciu obetí na ukrajinskej strane na 400 mŕtvych vojakov od začiatku operácie v apríli tohto roku. Celkovo si ofenzíva ukrajinských síl vyžiadala už vyše 1100 obetí vrátane vojakov, povstalcov aj civilistov.

Rusko môže využiť humanitárnu krízu na intervenciu na Ukrajine

Rusko zhromaždilo pri hraniciach východnej Ukrajiny asi 20 000 vojakov a humanitárna kríza by mohla byť dôvodom na intervenciu zo strany Moskvy. Vo vyhlásení to v stredu uviedla hovorkyňa Severoatlantickej aliancie Oana Lungescová, podľa ktorej posledné kroky Ruska vyvolávajú znepokojenie členských krajín aliancie. Rozmiestňovanie bojových jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou podľa nej spôsobuje eskaláciu už aj taj nebezpečnej situácie. NATO sa preto obáva, že Rusko použije nutnosť humanitárnej a mierotvornej misie ako zámienku na vyslanie vojakov na východnú Ukrajinu.

Podobne sa v stredu vyjadril aj poľský premiér Donald Tusk, podľa ktorého hrozba priamej intervencie ruskej armády na východe Ukrajiny v posledných dňoch vzrástla. Rusko však práve uskutočňuje rozsiahle vojenské cvičenie neďaleko hraníc s Ukrajinou a Moskva požiadala o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN pre katastrofálnu humanitárnu krízu na východe Ukrajiny. "Máme dôvody domnievať sa, že riziko priamej intervencie ruskej armády na Ukrajine je podstatne vyššie, než pred pár dňami," vyhlásil Tusk.

Médiá USA odmietli hovoriť s ukrajinskými vojakmi, ktorí prešli do Ruska

Americké médiá sú "mŕtve" a pod absolútnou kontrolou ministerstva zahraničných vecí USA, uviedol dnes predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov. Reagoval tak na skutočnosť, že americkí novinári ignorovali ponúknutú príležitosť osobne sa porozprávať s ukrajinskými vojakmi, ktorí nedávno prešli do Ruska.

"Americké médiá sú mŕtve a v súčasnosti sú to kancelárie ministerstva zahraničných vecí USA," konštatoval Puškov. "Žiadny americký novinár neodcestoval do Rostovskej oblasti, aby sa stretol s ukrajinskými vojakmi, ktorí prekročili hranicu do Ruska," citovala Puškova agentúra ITAR-TASS.
Zástupkyňa šéfa tlačového oddelenia ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová na svojom facebookovom profile informovala, že keď sa v pondelok objavila správa o tom, ako vyše 400 ukrajinských vojakov prekročilo hranicu a požiadalo o azyl, jej ministerstvo sa rozhodlo zorganizovať stretnutie medzi nimi a zahraničnými novinármi akreditovanými v Rusku.

Podľa Zacharovovej okolo 40 novinárov súhlasilo so stretnutím a na miesto ich malo prepraviť lietadlo ministerstva obrany. "Okrem Bloombergu tam neboli žiadni novinári zastupujúci americké médiá. Príležitosť stretnúť sa s ukrajinskými vojakmi, ktorí prešli na ruské územie, odmietli zástupcovia popredných amerických médií. Boli to CNN, The New York Times, The Washington Post, The Christian Science Monitor," uviedla Zacharovová.

 Skupina 438 ukrajinských vojakov a pohraničníkov požiadala ruskú pohraničnú stráž o povolenie vstúpiť na ruské územie v pondelok ráno. Zároveň požiadali o azyl. Ubytovali ich v stanovom tábore pri hraničnom priechode Gukovo v Rostovskej oblasti. "Môžeme sa okúpať, dostali sme nové oblečenie. Sme veľmi vďační," povedal jeden z ukrajinských vojakov pre ruský spravodajský server LifeNews.

K doneckým separatistom prebehlo 300 policajtov

Morálka a lojalita ukrajinskej polície dosiahli najnižšiu úroveň, konštatoval dnes poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Poukázal na prebehnutie veľkej skupiny policajtov v Doneckej oblasti k miestnym separatistom.

V rozhovore pre televíznu stanicu 112 Ukrajina Heraščenko povedal, že 300 ukrajinských policajtov ponúklo svoje služby úradom samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Lojálnych Kyjevu tam podľa neho zostalo len 10-15 percent príslušníkov policajného zboru.

Jeho slovám podľa agentúry ITAR-TASS predchádzalo vyjadrenie ministra vnútra Arsena Avakova o výmene značného počtu policajtov. Rezort vnútra podľa neho odhaduje, že výmena sa dotkne takmer 20.000 príslušníkov, ktorí dezertovali alebo sa inak zdiskreditovali počas protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny.

Moskva zakazuje dovoz potravín zo Západu

Rusko obmedzí dovoz potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré proti nemu zaviedli sankcie. Príslušné nariadenie podpísal v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Obmedzenia alebo zákazy majú platiť najmenej jeden rok. Zoznam krajín alebo produktov, ktoré podliehajú sankciám, vládny dekrét neobsahuje a podľa tlačovej služby Kremľa ho majú vypracovať príslušné vládne agentúry. 

Európska únia spolu so Spojenými štátmi koncom júla uvalili na Rusko rozšírené sankcie, ktoré sú namierené proti sektorom energetiky, bankovníctva a zbrojárstva. Opatrenia rôzneho druhu majú byť postihom za marcové anektovanie Krymu ako aj údajné podporovanie separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

Militanti zajali troch pracovníkov Červeného kríža, tvrdí Kyjev

Militanti na východe Ukrajiny zajali troch pracovníkov Červeného kríža, informoval dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko. Ako dôkaz predložil záznam odpočutého rozhovoru medzi proruskými militantmi, z ktorých jeden hovoril o zajatí vodiča, tlmočníka a ďalšieho pracovníka Červeného kríža. Z telefonického rozhovoru vyplynulo, že trojicu zadržiavajú v suteréne bližšie nešpecifikovanej budovy, informovala agentúra Interfax-Ukrajina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu