Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Premiér Tusk podá už zrejme v utorok demisiu

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk, ktorý sa stane nástupcom Hermana Van Rompuya vo funkcii predsedu Európskej rady, podá pravdepodobne v utorok vo Varšave demisiu. Stane sa tak po rokovaní Rady národnej bezpečnosti. Rezignáciu predsedu vlády a celého kabinetu prijme hlava štátu, prezident Bronislaw Komorowski vo štvrtok popoludní.

Informovala o tom dnes šéfka tlačového odboru prezidentskej kancelárie vo Varšave Joanna Trzaskaová-Wieczoreková. Podľa jej slov by prezident chcel po prijatí demisie absolvovať stretnutie s oficiálnou kandidátkou Občianskej platformy (PO) na post predsedníčky poľskej vlády, súčasnou predsedníčkou Sejmu Ewou Kopaczowou, uviedla spravodajská televízia TVN24.

Fakt, že súčasná poľská koalícia PO a PSL (Poľská ľudová strana) navrhnú za premiéra spoločného kandidáta, potvrdil po prijatí u prezidenta aj líder PSL Janusz Piechocinski, ktorý však meno vytipovaného(ej) odmietol konkretizovať. Súčasne poznamenal, že je spokojný s doterajším pôsobením dvoch ministrov za PSL, Marekom Sawickým a Wladyslawom Koszyniakom-Kamyszom vo vládnom kabinete, preto navrhne, aby pokračovali vo svojej práci na čele rezortov poľnohospodárstva, respektíve práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu