Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Ukrajine vypukla humanitárna katastrofa: Útek 700 tisíc ľudí, ďalší žijú ako v stredoveku!

Ukrajinci utekajú do Ruska Zobraziť galériu (12)
Ukrajinci utekajú do Ruska (Zdroj: Twitter)

DONECK - Východukrajinské mesto Luhansk, ktoré obliehajú vládne jednotky, sa podľa mestskej rady nachádza vo veľkej humanitárnej kríze a starosta mesta Sergej Kravčenkov popisuje situáciu ako neudržateľnú.

Luhansk síce opustila asi polovica z jeho necelých pol milióna obyvateľov, zvyšok ale žije v hrozných podmienkach. Nefunguje elektrická energia, palivo sa míňa, dodávky pitnej vody boli taktiež prerušené a obchody majú prázdne regály. V meste nefunguje telefonické a internetové spojenie, lekári nemajú lieky a pacientov posielajú domov. Luhansk jeho obyvatelia nemôžu opustiť, keďže je celý obkľúčený vládnymi silami snažiacimi sa vytlačiť proruských separatistov z tejto oblasti. "Dôsledkom blokády a nepretržitého ostreľovania je mesto na pokraji humanitárnej katastrofy," uviedol Kravčenkov a dodal, že ľudia zomierajú doslova na ulici.

Ostreľovanie je v týchto dňoch v Luhansku na dennom poriadku. Len v sobotu vládne sily zasiahli osem budov vrátane školy, obchodného domu a viacerých obytných budov. Minulý týždeň delostrelectvo zničilo hlavný elektrický transformátor, takže mesto zostalo bez 80 percent elektriny. Povstalci obvinili vládne sily z bombardovania civilných oblastí, ukrajinská vláda, naopak, tvrdí, že delostreleckú streľbu majú na svedomí separatisti, aby zdiskreditovali armádu.

Na Ukrajine vypukla humanitárna
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: pbs.twimg.com)

Ukrajinské jednotky odštartovali protiteroristickú operáciu v apríli tohto roku a separatistov sa im podarilo zatlačiť do miest Doneck a Luhansk. Boje si doteraz vyžiadali vyše 1100 mŕtvych a asi 3500 zranených.

Šokujúce čísla uprchlíkov: Do Ruska už ušlo 730 000 Ukrajincov

Skoro trištvrte milióna ľudí už utieklo pred bojmi na východe Ukrajiny do Ruska. V utorok to oznámil šéf európskej divízie Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Vincent Cochetel. Ide o značne vyšší počet než doteraz uvádzaných 168 000, ktorý sa zaregistrovali na ruskom imigračnom úrade. Cochetel dodal, že v rámci Ukrajiny opustilo svoje domovy ďalších asi 117 000 ľudí a toto číslo rastie každým dňom o 1200 ďalších osôb.

Na Ukrajine vypukla humanitárna
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: itar-tass.com)

Ukrajinské jednotky odštartovali protiteroristickú operáciu v apríli tohto roku a separatistov sa im podarilo zatlačiť do miest Doneck a Luhansk. Boje si doteraz vyžiadali vyše 1100 mŕtvych a asi 3500 zranených.

Separatisti strieľali na neozbrojených ukrajinských vojakov

Proruskí separatisti spustili dnes paľbu na neozbrojených ukrajinských vojakov v čase ich návratu z ruského územia, kam sa uchýlili pred bojmi. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedli predstavitelia ukrajinského rezortu obrany.

Ukrajina v pondelok priznala, že na územie Ruska prešlo 311 vojakov a príslušníkov pohraničnej stráže. Boli k tomu podľa nej prinútení v dôsledku bojov so separatistami.   

Kyjev tiež tvrdí, že predtým, ako prešli hranice, zničili svoje zbrane. Separatisti však uviedli, že unikajúci ukrajinskí vojaci svoje zbrane nechali za sebou, takže sa ich povstalci mohli zmocniť.  Ukrajinské ministerstvo informácií takisto uviedlo, že stíhačky ukrajinskej armády v noci na dnes zaútočili na pozície povstalcov a zničili ich vojenskú výbavu, podrobnosti však nedodalo.

Zdroje proruských separatistov naopak podľa agentúry ITAR-TASS uviedli, že sa v Doneckej oblasti vzdalo vyše 700 ukrajinských vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu