Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Desivé odhalenie: Ukrajinci zabíjajú vlastných, paľba dokonca zasiahla Poľsko!

BM-21 Grad
BM-21 Grad (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Ukrajinská armáda spôsobuje veľkú škodu nielen proruským rebelom, ale aj vlastným obyvateľom. To sú posledné zistenia pozorovateľov z nepokojných regiónov. Pred niekoľkými dňami zasiahli rakety obývané oblasti a zabili 16 civilistov. V utorok zase guľka z ukrajinského samopalu zasiahla poľský rodinný dom. Všetko sa to deje na pozadí konfliktu, v ktorom umierajú nevinné obete.

Obyvatelia rodinného domu v obci Jaksmanice museli byť v utorok poriadne vystrašení, keď si našli v svojom dome náboj zo samopalu. Ukrajinská armáda vtedy vykonávala vojenské cvičenie na poľsko-ukrajinskej hranici a jedna guľka zablúdila do rodinného domu. Informovali o tom poľské médiá. Armáda cvičenie oznámila, podľa Poliakov informujú o cvičeniach Ukrajinci pravidelne. Guľka pochádzala z Kalašnikova. Celú udalosť teraz prešetruje polícia.

Tento prípad nebol ojedinelý, kedy ukrajinské zbrane zasiahli civilné obyvateľstvo. Na opačnej strane republiky zase armáda niekoľkými raketami trafila obývané oblasti. Tieto akcie vyvolali veľkú búrku nevôle. Niektorí odporcovia ukrajinského režimu to označili aj ako porušenie medzinárodného práva.

Pozorovatelia ľudských práv z Human Rights Watch upozornili na to, že od 12. do 21. júla ukrajinské rakety zabili 16 civilistov v nepokojných oblastiach. Ľudskoprávna organizácia to označila za porušenie medzinárodného práva. Ole Solvang z HRW upozorňuje, že v obývaných oblastiach používať neriadené rakety, vystrelené z techniky BM-21 Grad, je absolútne nevhodné. Pretože nikdy neviete, kam dopadnú.

BM-21 Grad je novodobá Kaťuša, ktorú prezývali aj Stalinove varhany. Tento stroj bol použitý ešte v druhej svetovej a nepriateľom už len zvuk vystrelených rakiet naháňal hrôzu.

Iba v Donecku je približne milión obyvateľov. Tento typ rakiet používajú aj rebeli a ukrajinská armáda sa bráni, že nemá na výber. Keď výbuch týchto rakiet počuli miestni obyvatelia, okamžite bežali do úkrytov.

"Keď sme počuli prvý výbuch, okamžite sme bežali do úkrytu. A potom zrazu - bum, bum, bum - veľa takýchto explózií. Nikdy nezabudnem na ten zvuk," tvrdí jeden z obyvateľov východnej Ukrajiny.

Konflikt na Ukrajine si od polovice apríla vyžiadal podľa nedávno zverejnenej správy OSN najmenej 1129 mŕtvych a 3442 zranených. Osud 375 osôb, unesených v rovnakom období na východe Ukrajiny, vrátane novinárov, policajtov, vojakov, poslancov a iných politických činiteľov, zostáva nejasný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu