Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výstraha 1. stupňa platí pre celé Slovensko, na východe búrky aj dnes

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) rozšíril výstrahu pred búrkami. Tie už hrozia nielen v nedeľu na celom území Slovenska, ale aj počas dnešného dňa, a to na krajnom východe krajiny.

Výstrahu prvého, najnižšieho stupňa SHMÚ vydal pre päť okresov Prešovského kraja (Humenné, Medzilaborce, Snina, Stropkov, Vranov nad Topľou) a dva okresy Košického kraja (Michalovce, Sobrance). Platí do 21.00 hodiny.

Pre to isté územie - hornú a dolnú časť povodia rieky Bodrog bola vydaná aj hydrologická výstraha prvého, najnižšieho stupňa. Vystríha pred možným výskytom prívalových povodní. Platí dnes do 18.00 hodiny.

SHMÚ očakáva ojedinelý výskyt búrok s krúpami. S nimi môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých úhrny zrážok dosiahnu 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu.

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach sa predpokladá prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Pri búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Nie je vylúčený tiež výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

"Intenzita sprievodných javov je v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," varuje SHMÚ.

Výstrahu prvého, najnižšieho stupňa pred búrkami platí pre celé územie Slovenska v nedeľu (3.8.) od 10.00 h predpoludním do 21.00 h večer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu