Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ruská odplata za sankcie: Zákaz vstupu na svoje územie ďalším Američanom

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko dnes zverejnilo zoznam dvanástich občanov Spojených štátov, ktorým zakázalo vstup na svoje územie. Krok Moskvy je odvetou za zosilnenie amerických sankcií proti Rusku, ktoré Washington minulý týždeň vyhlásil v reakcii na ruskú politiku voči Ukrajine. Ruské ministerstvo zahraničia navyše znovu varovalo, že ekonomické sankcie uvalené na rad ruských podnikov poškodia samotné Spojené štáty.

Medzi osobami zaradenými na ruský "čierny zoznam" sú velitelia väznice na kubánskej základni Guantánamo, kde USA bez rozsudku držia osoby podozrivé z terorizmu. Prvý sankčný zoznam osemnástich veliteľov Guantánama Moskva zverejnila už vlani. Podľa Ruska ide o osoby "dopúšťajúcich sa legalizácie mučenia"

Druhú skupinu osôb, ktorých vstup na ruské územie Moskva zakázala, tvoria americkí vojaci, ktorí pôsobili v irackej väznici Abú Ghrajb. Niektorí z Američanov sa tam dopúšťali mučenia a ponižovania Iračanov podozrivých z útokov na americké invázne sily. Škandál, ktorý nasledoval, vyvrcholil súdnym konaním, v ktorom bolo 11 amerických vojakov odsúdených na tresty väzenia až na desať rokov.

Podľa informácií ruských médií bol sankciami postihnutý aj demokratický člen Snemovne reprezentantov Jim Moran, ktorý sa podľa Moskvy dopúšťal finančných machinácií. Jeho postih je vraj odvetou za sankcie, ktoré Washington vyhlásil proti poslancovi ruskej Štátnej dumy Adamovi Delimchanovovi. Príbuzný čečenského vládcu Ramzana Kadyrova sa dostal pred niekoľkými rokmi na zoznam medzinárodne hľadaných osôb pre podozrenie z podielu na likvidáciu Kadyrovových rivalov.

Hovorca ruského ministerstva zahraničia Alexander Lukaševič v poznámkach k vyhláseným sankciám povedal, že ide o odvetné a v analogickom rozsahu pojaté kroky vyvolané sankciami USA. Ak Washington bude s rozširovaním protiruských sankcií ďalej pokračovať, bude Moskva postupovať obdobne, povedal hovorca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu