Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ukrajina: Chceme rokovať s Ruskom o dôsledkoch integrácie do EÚ

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že kyjevská vláda je pripravená viesť s Ruskom konzultácie o problémoch, ktoré sú spojené s integráciou Ukrajiny do EÚ.

Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti, ktorá súčasne pripomenula, že Moskva neraz vyslovila znepokojenie v súvislosti s plánmi ukrajinskej vlády podpísať ekonomickú časť asociačnej zmluvy s EÚ, čo zdôvodnila obavami z nekontrolovaného prílevu tovarov. Rusko upozornilo, že v takom prípade bude nútené chrániť svoj trh. Ukrajina by mala túto časť asociačnej zmluvy s EÚ podpísať už tento piatok.

Jaceňuk dnes na zasadaní vlády v Kyjeve uviedol, že Rusko nemá žiadne ekonomické dôvody na vyhlásenia o nutnosti ochrany svojich trhov. Dodal, že v snahe zbaviť Rusko jeho podozrení a obáv je Kyjev ochotný usporiadať verejné technické konzultácie o implementácii asociačnej zmluvy. "Chceme vedieť, čím európska kvalita tovarov ohrozuje našich susedov," vyhlásil Jaceňuk.

Ukrajinský premiér podľa agentúry UNIAN upozornil, že s rovnakými námietkami zo strany Ruska sa Ukrajina stretla aj pred tým, ako sa stala členom Svetovej obchodnej organizácie.

Jaceňuk ďalej informoval, že ekonomický blok vlády má v pláne podniknúť cesty do krajín EÚ a lobovať tam za ukrajinské firmy. Samotný premiér chce viesť s ukrajinskými vývozcami konzultácie, v rámci ktorých by s nimi diskutoval o tom, kde by mohli nájsť ďalšie odbytiská svojej produkcie.

Ruský prezident Vladimir Putin sa prednedávnom dohodol so šéfom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom na sérii trojstranných rokovaní vo formáte EÚ-Rusko-Ukrajina, na ktorých sa hovorilo o dôsledkoch podpísania asociačnej zmluvy Ukrajiny s EÚ. Rusko navrhovalo, aby sa tieto schôdzky konali ešte pred podpísaním zmluvy, aby bolo možné minimalizovať riziko jej negatívneho dopadu na ekonomiku Ukrajiny, uviedla agentúra RIA Novosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu