Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prezident Porošenko pripustil zrušenie prímeria na východe štátu

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: TASR)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok večer na stretnutí so zástupcami bezpečnostných zložiek vydal rozkaz, v súlade s ktorým vládne sily môžu v prípade útoku bez zaváhania pristúpiť k odvetnej paľbe. Podľa agentúry ITAR-TASS Porošenko súčasne nevylúčil predčasné zrušenie prímeria na východe štátu, ktoré na týždeň vyhlásil minulý piatok.

Porošenko napätú situáciu telefonicky diskutoval aj s americkým viceprezidentom Josephom Bidenom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a generálnym tajomníkom Rady Európy Thorbjörnom Jaglandom. Zároveň sa radil so šéfmi armádnych a policajných zložiek.

Členovia dobrovoľníckych zborov zostrelili v utorok vrtuľník ukrajinských vzdušných síl, čo si vyžiadalo životy deviatich osôb. Od chvíle, keď prezident ohlásil svoj mierový plán, zaútočili militanti na členov bezpečnostného personálu 35-krát, píše ITAR-TASS, citujúc tlačové oddelenie prezidentskej kancelárie.

Obe strany sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria 

Napriek prímeriu, ku ktorému sa na východe Ukrajiny zaviazali obe súperiace strany, v noci nadnes došlo v oblasti k niekoľkým incidentom.

Podľa šéfa Centra vojenských a politických štúdií Dmytra Tymčuka proruskí separatisti ostreľovali kontrolné stanovište jednotiek vládnej tzv. protiteroristickej operácie (ATO) pri meste Antracit, pričom zrejme použili aj delostrelecké granáty.

Situácia je napätá aj v blízkosti Kramatorska, ku ktorému sa podľa agentúry Ukrinform stiahlo asi 250 proruských ozbrojencov.

Podľa ukrajinských médií, odvolávajúcich sa na správy od miestnych obyvateľov, boj s použitím delostrelectva a strelných zbraní sa rozpútal aj v blízkosti dediny Birjukovo v Luhanskej oblasti. Dedina je od hraníc s Ruskom vzdialená asi dva kilometre.    

Z porušovania prímeria, ktoré má platiť do tohto piatku, sa navzájom obviňujú obe strany konfliktu.

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Borodaj v utorok večer podľa agentúry ITAR-TASS uviedol, že vládne sily v utorok ostreľovali Slovjansk, Snižne a viedli sa aj boje v okolo letiska v Donecku. 

Vyhlásenia kyjevskej vlády o prímerí označil Borodaj za "táraniny". "V Kyjeve nechceli zastaviť vojnu. Máme mŕtvych i ranených, obete sú aj na strane protivníka. Oficiálne vyhlasujem, že žiadne prímerie nebolo. A podľa všetkého už ani nebude," vyhlásil Borodaj v utorok neskoro večer na tlačovej konferencii v Donecku.

Borodaj tiež uviedol, že Kyjev nás chcel oklamať vyslaním akejsi kontaktnej skupiny, ktorá v skutočnosti na nič nemá vplyv a nemá nijaké právomoci. "Nezostáva nám nič iné, len pokračovať v boji," zdôraznil Borodaj.

V súvislosti s prípadmi porušenia prímeria ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok večer na stretnutí so zástupcami bezpečnostných zložiek vydal rozkaz, v súlade s ktorým vládne sily môžu v prípade útoku bez zaváhania pristúpiť k odvetnej paľbe. Podľa agentúry ITAR-TASS Porošenko súčasne nevylúčil predčasné zrušenie prímeria na východe štátu, ktoré na týždeň vyhlásil minulý piatok.

Agentúra ITAR-TASS uviedla, že na schôdzke Porošenko informoval, že od začiatku prímeria boli vládne jednotky nútené reagovať na nepriateľskú paľbu 35-krát.

Závažným incidentom je aj utorkové zostrelenie vrtuľníka Mi-8 ukrajinských vzdušných síl, čo si údajne vyžiadalo životy deviatich osôb. Predseda parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin však v noci nadnes uviedol, že správu o tom nikto oficiálne nepotvrdil. Predstavitelia ukrajinských vládnych bezpečnostných štruktúr však podľa RIA Novosti zostrelenie helikoptéry potvrdili a informovali, že medzi obeťami sú aj dôstojníci ukrajinskej tajnej služby SBU.

Pušilin ďalej vyslovil špekuláciu, že dohoda o prímerí uzavretá s Kyjevom bola zo strany vlády len formalitou nevyhnutnou pre podpísanie ekonomickej časti asociačnej zmluvy Ukrajiny s EÚ, ktoré sa uskutoční v piatok. Podčiarkol, že Kyjev potrebuje prímerie aspoň oficiálne. Fakticky však neexistuje.

Faymann: Rakúsko podporuje v ukrajinskom konflikte dialóg 

Nedávne opatrenia na deeskaláciu krízy na Ukrajine sú pozitívnymi signálmi,  preto ich treba uvítať. Po utorňajšej pracovnej schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom to povedal rakúsky kancelár Werner Faymann, podľa ktorého je dôležité, aby Rusko pokračovalo v podpore prímeria a celého mierového procesu, uviedla agentúra APA.

Obaja politici na stretnutí hovorili okrem situácie na Ukrajine aj o bilaterálnych otázkach a vzťahoch Ruska s Európskou úniou. "Naša krajina podporuje dialóg, ochotu rokovať a zapojenie všetkých zúčastnených strán. Sme za mierové riešenie konfliktu na Ukrajine a v súlade s Európskou úniou podporujeme mierové plány ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Vyzval som  prezidenta Putina, aby takisto podporoval tento vývoj a aktívne prispel k mierovému riešeniu na Ukrajine," konštatoval Faymann podľa vyhlásenia svojho úradu.

Témou stretnutia bola aj anexia Krymu, ktorá je podľa rakúskeho kancelára "jasným porušením medzinárodného práva". Faymann spomenul aj otázku dodržiavania ľudských práv, demokracie a právneho štátu v Rusku. V oblasti bilaterálnych vzťahov boli predmetom rozhovoru hospodárske vzťahy, ktoré podľa Faymanna "nie sú zanedbateľné", keďže rakúske firmy ročne vyvezú do Ruska tovary a služby v hodnote okolo 3,5 miliardy eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu