Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bol výbuch plynovodu na Ukrajine teroristickým útokom? Odborníci pochybujú

Výbuch plynovodu na Ukrajine
Výbuch plynovodu na Ukrajine (Zdroj: Twitter)

MOSKVA/KYJEV - Ruskí aj ukrajinskí odborníci pochybujú o teroristickom pozadí utorňajšieho výbuchu Transsibírskeho plynovodu (Urengoj-Pomary-Užhorod) v Poltavskej oblasti na Ukrajine.

"Už dva roky upozorňujeme na zlý technický stav tohto plynovodu," povedal šéf Poltavskej oblasti Viktor Buhajčuk. Namiesto výmeny kompletných úsekov ukrajinský koncern Naftogaz podľa neho uskutočnil len núdzové opravy plynovodu. 

Aj zástupca šéfa ruského koncernu Gazprom Vitalij Markelov pochybuje o verzii ukrajinskej vlády, podľa ktorej niekto k plynovodu umiestnil výbušné zariadenie. Nehody na ukrajinskej sieti plynovodov budú podľa neho pokračovať, pretože do jej opráv sa neinvestuje dosť peňazí.

"Prenosové sústavy - naše a na Ukrajine - boli vytvorené ako jednotný systém. Do rekonštrukcie našej sústavy sme investovali značné prostriedky, čo nemožno povedať o ukrajinskej. Potrubie starne, čo spôsobuje nehody," citovala Markelova agentúra Interfax. Dodal, že Gazprom sa nebude podieľať na vyšetrovaní incidentu, pretože predmetný úsek plynovodu patrí Ukrajine.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes oznámil, že utorňajší výbuch na tranzitnom plynovode v Poltavskej oblasti spôsobila bomba.

"Domnievame sa, že výbušné zariadenie bolo umiestnené pod betónovým blokom, ktorý podopiera plynovod, a že tam boli dva výbuchy," informoval Avakov na schôdzi vlády.

"Skúmame okolnosti. Vonkajší zásah je hlavnou príčinou, na ktorú sme sa zamerali," citovala ministra agentúra Reuters.

Kyjev v utorok vyjadril domnienku, že cieľom útoku na plynovod, cez ktorý prúdi ruský plyn do strednej a západnej Európy, bola snaha o diskreditáciu Ukrajiny ako spoľahlivého dodávateľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu