Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Moskva zastavila dodávky plynu pre Ukrajinu: Čo to znamená pre Európu?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KYJEV - Rusko v pondelok zastavilo všetky dodávky plynu pre Kyjev, informoval ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan.

Zároveň dodal, že garantuje, že dodávky plynu pre všetkých európskych klientov ruského producenta cez ukrajinské potrubie budú pokračovať. "Oznamujeme, že dodávky plynu na Ukrajinu boli obmedzené na nulu," uviedol Prodan na tlačovej konferencii.

Ruský Gazprom už skôr v pondelok oznámil, že Ukrajina v stanovenom termíne do 8:00 SELČ nezaplatila aspoň časť dlhu a za dodávky zemného plynu z Ruska musí odteraz platiť vopred. Ukrajinský štátny podnik Naftogaz podľa Gazpromu neuhradil ani platby za jún.

Moskva je pripravená rokovať o dodávkach plynu

Moskva je pripravená ďalej rokovať o dodávkach plynu pre Kyjev, ak Ukrajina splatí celý svoj dlh za dodaný plyn. Uviedol v pondelok ruský premiér Dmitrij Medvedev. "Nemali by sme ukončiť možnosť ďalšieho rokovania...Budeme pripravení pokračovať v rokovaniach pod podmienkou úplného splatenia dlhu," povedal Medvedev ruskému ministrovi energetiky Alexandrovi Novakovi a generálnemu riaditeľovi Gazpromu Alexejovi Millerovi.

Ukrajina prijala postoj, ktorý možno nazvať iba vydieranie, uviedol Miller. Dodal, že za plyn chceli platiť príliš nízku cenu. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zas obvinil Rusko, že schválne blokujú vyjednávanie, aby spôsobili Kyjevu problém s dodávkami plynu na nasledujúcu zimu. Uviedol tiež, že "to už nie je o plyne, ide o plán Ruska ako zničiť Ukrajinu...Je to ďalší krok proti ukrajinskému štátu a proti ukrajinskej nezávislosti."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu