Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Porošenko: Celou silou budem chrániť suverenitu a nezávislosť Ukrajiny!

Petro Porošenko Zobraziť galériu (3)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Petro Porošenko v sobotu dopoludnia zložil prísahu a stal sa tak novým ukrajinským prezidentom. Prozápadný miliardár v prejave vyzval na mier, bezpečnosť a jednotu, pričom zdôraznil, že nechce vojnu ani pomstu.

"Nechcem vojnu, nechcem pomstu. Chcem mier," povedal 48-ročný podnikateľ počas ceremónie v parlamente v Kyjeve. "Sľubujem, že budem celou svojou silou chrániť suverenitu a nezávislosť Ukrajiny," dodal. Na proruských separatistov v Luhanskej a Doneckej oblasti zároveň apeloval, aby zložili zbrane a ruským ozbrojencom ponúkol voľný odchod z krajiny.

Porošenko: Celou silou budem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

 

"Prosím, zložte zbrane a ja zaručím imunitu všetkým tým, čo nemajú krv na svojich rukách", uviedol. Väčšinovo ruskému obyvateľstvu na východe Ukrajiny sľúbil, že zachová ich jazykové práva a zasadí sa o decentralizáciu štátnej správy. Na margo Krymu anektovaného Ruskom povedal, že vždy ostane súčasťou Ukrajiny. Porošenko po nástupe do funkcie preberie tiež vrchné velenie ozbrojených síl.

Na slávnostnej inaugurácii sa zúčastnili desiatky zahraničných predstaviteľov vrátane amerického viceprezidenta Joea Bidena. Rusko zastupoval veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov. Prozápadný miliardár Porošenko sa stal oficiálnym víťazom májových ukrajinských prezidentských volieb už v prvom kole, v ktorom získal takmer 55 percent hlasov. Za hlavný cieľ si stanovil ukončenie násilia na východe krajine, kde medzi sebou bojujú proruskí separatisti a sily lojálne novej vláde v Kyjeve.

Porošenko: Celou silou budem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu