Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Barroso: Bude potrebná pomoc Ukrajine i zachovanie tlaku na Rusko

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

BRUSEL/VARŠAVA - Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso sa domnieva, že pozastavenie členstva Ruskej federácie v skupine krajín G8 je veľmi silný signál, ktorý naznačuje deficity tejto krajiny.

"Prirodzene, boli by sme veľmi spokojní, ja osobne určite, ak by Rusko zajtra alebo pozajtra preukázalo, že mu patrí miesto pri rokovacom stole počas našich stretnutí," vyhlásil vedúci predstaviteľ EK v exkluzívnom rozhovore, ktorý pred summitom G7 v Bruseli poskytol poľskej spravodajskej televízii TVN24.

Portugalský politik v službách EÚ vyjadril nádej, že začínajúci summit, ktorý sa bude venovať vážnej situácii na Ukrajine, prispeje k podpore demokracie a slobody, hodnôt, ku ktorým sa hlásia členovia skupiny G7 i princípov medzinárodného práva.

Podľa jeho slov bude po summite potrebná na jednej strane podpora ukrajinskej ekonomiky a na strane druhej zachovanie tlaku na Ruskú federáciu s cieľom odradiť ju od ďalšieho zasahovania do vnútorných záležitostí Ukrajiny a od podpory separatistických síl.

Jestvujú štyri oblasti, v ktorých by podľa Barrosa mala EÚ pokračovať a stupňovať pomoc Ukrajine. V prvom rade menoval reformu ústavy, národný dialóg a verejnú správu, potom zdôraznil stabilizáciu a podporu ekonomiky. Následne hovoril o tom, že energia sa nesmie využívať ako politická zbraň, a napokon sa zmienil o nutnosti koordinácie medzinárodnej pomoci s tým, že by sa do konca roka 2014 mala uskutočniť darcovská konferencia, odznelo na jeho tlačovej konferencii v Bruseli.

José Manuel Barroso využil práve túto príležitosť, aby verejne zablahoželal Poľsku a Poliakom k 25. výročiu prvých čiastočne slobodných volieb v krajine a vyjadril ľútosť, že mu povinnosti súvisiace s prípravou summitu krajín G7 neumožnili osobne sa zúčastniť na oslavách vo Varšave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu