Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinci majú prezidenta oligarchu Porošenka: Tymošenková vyhorela na celej čiare!

Petro Porošenko Zobraziť galériu (10)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský oligarcha Petro Porošenko získal v dnešných predčasných prezidentských voľbách 55,9 percenta hlasov. Vyplýva to z prvých povolebných odhadov na základe prieskumu medzi voličmi. Z odhadov vyplýva, že 48-ročný Porošenko získal zrejme absolútnu väčšinu hlasov už v prvom kole predčasných prezidentských volieb. Na druhom mieste, s veľkým odstupom, skončila líderka strany Vlasť a expremiérka Julija Tymošenková, ktorej svoje hlasy odovzdalo podľa odhadov 12,9 percenta voličov.

Tymošenková uznala svoju porážku

Ukrajinská prezidentská kandidátka Julija Tymošenková dnes uznala svoju porážku v predčasných prezidentských voľbách a zablahoželala Petrovi Porošenkovi k  pravdepodobnému víťazstvu.

Vo svojom vystúpení sa poďakovala ukrajinským voličom za podporu a uviedla, že nový prezident má k dispozícii všetky možnosti, aby zastavil vojnu na východe Ukrajiny. Dodala, že jej tím bude pomáhať všetkým vetvám moci.

Zdôraznila, že najväčším úspechom dnešných volieb je to, že sa vôbec konali bez ohľadu na snahy Ruska zmariť ich. Volebnú porážku dnes priznal aj ďalší kandidát Serhij Tihipko, ktorý podľa niektorých prieskumov mal šance získať v prvom kole viac hlasov ako Tymošenkovoá a nastúpiť tak do druhého kola volieb proti favoritovi Porošenkovi.

Odborníci vyzdvihujú vysokú účasť voličov, ale súčasne upozorňujú na organizačné nedostatky v práci volebných komisií, čo môže mať vplyv na výsledky volieb. Predčasné prezidentské voľby na Ukrajine sú platné, keďže sa na nich zúčastnilo viac ako 50 percent registrovaných voličov. Informovala o tom strana Vlasť, ktorej líderka Julija Tymošenková je jednou z kandidátok na úrad hlavy štátu.

Zlá organizácia práce volebných komisií spôsobuje, že voliči musia pred hlasovaním na registráciu čakať aj viac ako polhodiny. Ako dôvod sa uvádza, že záujem o členstvo v komisiách malo oveľa menej občanov ako pri predchádzajúcich voľbách, čo súvisí aj s tým, že za svoju prácu dostávajú o polovicu nižšiu odmenu, upozornila sociologička Irina Bekeškinová v rozhovore pre agentúru UNIAN.

Ďalším faktorom, najmä v oblastiach na východe krajiny, sú vyhrážky zo strany proruských separatistov. Kvôli nim sa na väčšine územia Doneckej a Luhanskej oblasti volebné miestnosti ani neotvorili.

Ukrajinci majú prezidenta oligarchu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Veľmi dlho treba dnes na hlasovanie čakať pred volebnými miestnosťami v Kyjeve. 

Členka tamojšej mestskej volebnej komisie Anastasija Zernovová pre agentúru Ukrinform uviedla, že Kyjevčanom, ktorí budú stáť v rade, ale nedostanú sa k samotnému volebnému aktu do stanoveného času, umožnia hlasovať aj po 20.00 h, keď sa voľby oficiálne skončia. Komisie majú podľa nej v takých prípadoch právo uzavrieť objekt, kde sú volebné miestnosti, a prítomným voličom umožniť hlasovanie. Sčítavanie hlasov sa potom začne až v okamihu, keď objekt, v ktorom hlasovanie trvalo dlhšie, opustí posledný volič.

Zernovová pripustila, že účasť na voľbách v Kyjeve môže byť rekordná a presiahnuť 65 percent.

Na Ukrajine sa začali
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Predčasné voľby na Ukrajine: Favoritom Porošenko, za ním Tymošenková!

Približne 35 miliónov voličov rozhoduje o nástupcovi prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý po mohutných protestoch utiekol pred troma mesiacmi do ruského exilu. Volebné miestnosti sa zatvoria o 20.00 h miestneho času (19.00 SELČ), prognózy sa očakávajú krátko na to a oficiálne výsledky v pondelok.

Na Ukrajine sa dnes začali predčasné prezidentské voľby zatienené násilím vo východných oblastiach s prevažne rusky hovoriacim obyvateľstvom a anektovaním Krymského polostrova Ruskom.

Favoritom v prezidentských voľbách je podľa prieskumov podnikateľ a politik Petro Porošenko. Na druhom mieste by s výrazným odstupom mala skončiť bývalá premiérka Julija Tymošenková, ktorej strana Vlasť (Baťkivščyna) dominuje v súčasnej dočasnej vláde.

Ak žiaden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, bude sa 15. júna konať druhé kolo volieb.

Ukrajinci volia i v Prahe

Stovky Ukrajincov trpezlivo čakajú v rade pred veľvyslanectvom v českej metropole Praha, kde sa od dnešného rána konajú voľby ukrajinského prezidenta. Situácia pred ukrajinskou ambasádou v pražskej štvrti Bubeneč je pokojná, zatiaľ neboli hlásené žiadne incidenty. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Ulica Charlesa de Gaulla je úplne zaplnená ľuďmi, ich zástup sa ťahá až za roh. Hovorkyňa pražskej polície Hana Jeřábková uviedla, že o voľbách vedia, a preto aj na mieste posilnili výkon služby, aby v prípade potreby mohli adekvátne reagovať na vývoj situácie. "Zatiaľ to nebolo potrebné," uviedla hovorkyňa. Len občas niekto z davu zakričí "Nech žije Ukrajina!"

Ukrajinci patria k najpočetnejším menšinám v Českej republike. Veľvyslanectvo už skôr informovalo, že očakáva vo voľbách vysokú účasť. V Prahe je na zozname voličov zapísaných celkovo 14.437 ľudí, v Brne ďalších 3268.

Ukrajinci žijúci v ČR môžu dnes do 20.00 voliť aj na konzuláte v Brne na Barvičovej ulici. Tam sa tiež tvoria rady, do 15.00 h prišlo odovzdať svoj hlas 600 voličov. Hlasovanie v Brne má takisto pokojný priebeh

Účasť na voľbách je vysoká, volebné komisie majú organizačné nedostatky

Ukrajinská Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes informovala, že do 15.00 h miestneho času (14.00 h SELČ) svoje právo voliť v predčasných voľbách prezidenta Ukrajiny využilo 38,53 percenta voličov.

Najaktívnejší sú voliči vo Volynskej (50,49 percenta), Ľvovskej (46,23 percenta) a Kyjevskej oblasti (42,79 percenta). Najnižšia účasť je v Doneckej oblasti, kde prišlo voliť zatiaľ len 9,11 percenta zaregistrovaných voličov.

Odborníci vyzdvihujú vysokú účasť voličov, ale súčasne upozorňujú na organizačné nedostatky v práci volebných komisií, čo môže mať vplyv na výsledky volieb. 

Zlá organizácia práce volebných komisií spôsobuje, že voliči musia pred hlasovaním na registráciu čakať aj viac ako polhodiny. Ako dôvod sa uvádza, že záujem o členstvo v komisiách malo oveľa menej občanov ako pri predchádzajúcich voľbách, čo súvisí aj s tým, že za svoju prácu dostávajú o polovicu nižšiu odmenu, upozornila sociologička Irina Bekeškinová v rozhovore pre agentúru UNIAN.

Ukrajinci si volia prezidenta aj v Prešove 

Okrem volebných miestností na Ukrajine sa dnes ráno o 8.00 h otvorila aj volebná miestnosť pri Generálnom konzuláte Ukrajiny v Prešove, kde môžu Ukrajinci, ktorí tu žijú či prechádzajú východným Slovenskom, voliť prezidenta. Svoj hlas odovzdali už aj generálna konzulka Ukrajiny v Prešove Oľga Benč a konzulka Oksana Liščyšyn. 

Podľa ukrajinskej konzulky sa zatiaľ nestali žiadne mimoriadne udalosti. Ľudia sa aktívne na voľbách zúčastňujú, v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami už majú oveľa väčší počet osôb, ktoré počas dopoludnia odvolili. Volebná miestnosť bude zatvorená o 20.00 h a Liščyšyn poznamenala, že očakáva volebnú účasť okolo 30 až 40 percent.

 „Myslím si, že každý občan Ukrajiny by sa mal zúčastniť na týchto voľbách, v tejto situácii, ktorá teraz v krajine je. Myslím si, že tieto voľby riešia veľa pre Ukrajinu a pre jej budúcnosť,“ uviedla ukrajinská konzulka.

Voliť v Prešove môže 1653 Ukrajincov z Prešovského, Košického a Banskobystrického kraja, ktorí dosiahli 18 rokov a sú vo volebnom spise konzulátu. Znamená to, že žijú, alebo sa zdržiavajú na Slovensku. Okrem toho do 19. mája mohli občania napísať na volebnú komisiu žiadosť o zaradenie do spisu voličov. Občania Ukrajiny, ktorí vedeli, že sa dnes budú nachádzať na území Slovenska, mohli o zaradenie do spisu požiadať na území Ukrajiny. Konzulka uviedla, že majú 16 žiadosti zo Slovenska a tri žiadosti z Ukrajiny. 

Kyjev si volí aj starostu, favoritom je Darth Vader

Obyvatelia ukrajinskej metropoly Kyjev si v nedeľu okrem prezidenta volia aj poslancov mestského zastupiteľstva ako aj nového starostu. Ním sa môže stať tajomný politik skrývajúci sa za pseudonymom Darth Vader. Ide o kandidáta Internetovej strany Ukrajiny, ktorého pravú identitu však nezverejnili. Práve to bola prekážka, prečo Vader nemohol kandidovať aj v prezidentských voľbách. Kandidatúru v Kyjeve mu však pre medzeru v zákone aj napriek nejasnej identite povolili. Jeho predvolebným sloganom je veta "Kandidát s ľudskou tvárou".

Darth Vader kandidát ukrajinskej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Darth Vader kandidát ukrajinskej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky je mýtická postava z filmovej série Hviezdne vojny dokonca hlavným favoritom kyjevských volieb. Až za ním nasleduje šéf strany Udar (Úder) Vitalij Kličko, ktorý napokon odstúpil z boja o prezidentských palác a podporil miliardára Petra Porošenka. Kličko vo voľbách starostu Kyjeva v minulosti neuspel už dvakrát - kandidoval aj v roku 2006 aj 2008. 

Darth Vader kandidát ukrajinskej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Tymošenková hlasovala za európsku Ukrajinu, toto sľúbila voličom

Líderka ukrajinskej strany Vlasť a kandidátka dnešných predčasných prezidentských volieb Julija Tymošenková dnes hlasovala "za európsku Ukrajinu". Ako spresnila agentúra ITAR-TASS, Tymošenková volila v Dnepropetrovsku.

"Dnes som hlasovala za európsku Ukrajinu, ktorá sa môže stať silným štátom, plnohodnotným členom EÚ," vyhlásila.

Uviedla, že ak bude zvolená za prezidentku, prvým jej krokom bude podanie prihlášky na prijatie Ukrajiny za člena NATO. "Mám v úmysle iniciovať referendum o vstupe Ukrajiny do NATO, a to už 15. júna, v deň konania druhého kola prezidentských volieb," dodala.

Favoritom predčasných prezidentských volieb je "čokoládový kráľ" Petro Porošenko, Tymošenková je jeho najväčšou konkurentkou, ale v prieskumoch za ním výrazne zaostávala.

Ukrajinská Ústredná volebná komisia zaregistrovala do prezidentských volieb spolu 23 kandidátov, dvaja - Oleh Carjov a Natalija Korolevská - sa medzičasom kandidatúry vzdali. 

Ďalší tak urobili po termíne (po 1. máji), takže oficiálne sú naďalej kandidátmi a ich mená budú aj na hlasovacích lístkoch - ide o nezávislého Vasyľa Cuška, kandidáta Komunistickej strany Ukrajiny Petra Symonenka, Oleksandra Klymenka (Ukrajinská ľudová strana) a Zorjana Škirjaka (nezávislý).

O hlasy voličov bude bojovať známa ľudskoprávna aktivistka a lekárka Oľha Bohomolecovová, nezamestnaný politik Jurij Bojko, poslanec parlamentu za Stranu regiónov Mychajlo Dobkin, podnikateľ Andrij Hrynenko, politik Anatolij Hrycenko, líder radikálneho hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš, riaditeľ centra protikrízových programov Valerij Konovaľuk, vysokoškolský učiteľ Vasyľ Kujbida, advokát Renat Kuzmin, poslanec parlamentu za Radikálnu stranu Oleh Ľaško, bývalý riaditeľ ukrajinskej rozviedky Mykola Malomuž, poslanec a podnikateľ Petro Porošenko, Vadym Rabinovyč, podnikateľ Volodymyr Saranov, líder strany Sloboda Oleh Ťahnybok, poslanec parlamentu Serhij Tihipko, politička Julija Tymošenková.

V Doneckej oblasti sa voľby konajú v dvoch, v Luhanskej v siedmich obvodoch

Predseda ukrajinskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Mychajlo Ochendovskyj dnes v Kyjeve informoval, že v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sa dnes predčasné prezidentské voľby konajú v dvoch z 12 volebných obvodov a v Luhanskej oblasti v siedmich z 22 obvodov.

Ochendovskyj spresnil, že do Doneckej oblasti priviezli hlasovacie lístky pre všetky volebné obvody, ale napríklad v meste Doneck nie je možné ich odovzdať jednotlivým komisiám, keďže kvôli zastrašovaniu a vyhrážkam sa ich členovia funkcií vzdali.

Agentúra Ukrinform uviedla, že v Donecku pracovala dnes jediná volebná miestnosť - aj to len asi desať minút - dovtedy, kým do nej vstúpili 17 ozbrojení muži v maskách, ktorí prítomných rozohnali.

Podľa Ochendovského je "absolútne nemožné" organizovať dnes voľby v Slovjansku, v ktorého okolí sa v piatok večer obnovili boje medzi proruskými separatistami a vládnymi silami.

Donecké oblastné úrady informovali, že v oblasti pracuje šestina volebných miestností - z celkového počtu 2430 je možné voliť v 426. Najviac volebných komisií pracuje v meste Mariupol, ktoré je druhým najväčším mestom Doneckej oblasti, ako aj v mestách a dedinách na prevažne poľnohospodárskom juhu a západe oblasti, kde je menšia hustota osídlenia. 

Zúčastniť sa na voľbách prezidenta Ukrajiny majú možnosť aj obyvatelia Krymského polostrova, ktorý Rusko v marci anektovalo a stal sa subjektom Ruskej federácie. Ochendovskyj spresnil, že najviac obyvateľov Krymu sa rozhodlo voliť v Kyjeve. Úrady im to umožnili na základe volebného preukazu. Ochendovskyj poprel správy, že kyjevská vláda špeciálne pre obyvateľov Krymu zriadila volebnú miestnosť v Chersone.

V regiónoch, ktoré kontrolujú separatisti, sa voľby nekonajú

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes informoval, že v Doneckej i Luhanskej oblasti sa otvorili volebné miestnosti - ich počet však neuviedol. Podľa správy na jeho konte vo Facebooku v Charkovskej oblasti sú otvorené všetky volebné miestnosti.

Ukrajinské agentúry informovali, že v mestách Doneck, Luhansk a Horlivka k 09.00 h SELČ nebola otvorená žiadna volebná miestnosť. Agentúra UNIAN uviedla, že rovnaká situácia je aj v Severodonecku. V meste Mariupol je otvorená len časť volebných miestností. Nemenovaný zdroj pre UNIAN vysvetlil, že príčinou je nedostatok občanov ochotných pracovať vo volebných komisiách.

Prozápadné vedenie v Kyjeve, Európska únia a USA dúfajú, že voľby prispejú k stabilizovaniu situácie na Ukrajine. Mnohé volebné miestnosti sú však zatvorené na východe krajiny, v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde ozbrojení proruskí separatisti blokujú voľby, ktoré označili na nezákonné. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) stiahla z Doneckej oblasti väčšinu pozorovateľov vzhľadom na zastrašovanie volebných pracovníkov a obavy o bezpečnosť.

Nového prezidenta volia aj Ukrajinci v zahraničí

Prvými voličmi, ktorí odovzdali hlasy v dnešných predčasných voľbách prezidenta Ukrajiny, boli Ukrajinci žijúci v Austrálii, kde sa začalo voliť dnes o polnoci SELČ. Informovala o tom agentúra Ukrinform s tým, že k 08.00 h miestneho času bolo otvorených už 53 zo 114 volebných miestností v zahraničí.

Agentúra UNIAN dodala, že voliť môžu aj Ukrajinci žijúci v Rusku, kde je k dispozícii šesť volebných miestností: na veľvyslanectve v Moskve a na generálnych konzulátoch v Petrohrade, Rostove na Done, Nižnom Novgorode, Jekaterinburgu a Novosibirsku.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu