Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

GLOBSEC 2014: Doneck a Luhansk musia dostať šancu hlasovať v prezidentských voľbách

V referende v Doneckej oblasti hlasovala drvivá väčšina za nezávislosť
V referende v Doneckej oblasti hlasovala drvivá väčšina za nezávislosť (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V súvislosti s krízou na Ukrajine je dôležité, aby obyvatelia Doneckej a Luhanskej dostali šancu hlasovať v prezidentských voľbách, ktoré sú naplánované na 25. mája. Uviedla to dnes námestníčka šéfa americkej diplomacie pre európske záležitosti Victoria Nulandová na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2014 v Bratislave.

"A uvidíme, čo povedia," konštatovala. "Ukrajinci majú nielen vôľu a záujem, ale aj povinnosť v týchto oblastiach povedať 'nie' separatistom," zdôraznila Nulandová.

Pohrozila, že ak voľby stroskotajú a Rusko bude naďalej pokračovať v destabilizácii Ukrajiny, bude Moskva čeliť tvrdším, sektorovým ekonomickým sankciám. Opatrenia proti Rusku po anexii Krymu už podľa jej slov "začínajú hrýzť".

V súvislosti s ruským návrhom na vyslanie "mierovej misie" na Ukrajinu konštatovala, že si dokáže len ťažko predstaviť, že by Ukrajinci privítali "ruských mierotvorcov". Ak sa Rusi "pozvú sami, zrejme to Ukrajinci neprivítajú, ani my", uviedla.

Na otázku o pripravenosti USA zachovať politiku vojenských záruk v strednej a východnej Európe povedala, že nielen USA poskytujú viditeľnú prítomnosť v regióne. "Je to momentálne misia NATO," konštatovala. Viac ako polovica spojencov ponúkla podľa nej svoje prostriedky, aby "sme mohli pokračovať. Dohodli sme, že misia bude pokračovať do konca roka 2014".

Ak sa podmienky podľa Nulandovej zlepšia, NATO zníži svoju vojenskú prítomnosť v regióne. V opačnom prípade bude uvažovať o predĺžení misie a aj iných spôsoboch.

Nulandová poznamenala, že Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) spúšťa najväčšiu pozorovateľskú misiu "v transatlantickej pozorovateľskej histórii" s tisíckou pozorovateľov a najmenej 4000 domácimi ukrajinskými pozorovateľmi.

Ukrajinci bojujú za svoje práva, hovorí bývalý vicepremiér

Ukrajinci momentálne "skutočne bojujú" za svoje práva a ruský prezident Vladimir Putin nechápe, že je pre ľudí prirodzené za nezávislosť aj zomrieť. V utorok to na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC v Bratislave povedal Oleh Rybačuk, bývalý ukrajinský vicepremiér zodpovedný za európsku integráciu počas vlády premiérky Julije Tymošenkovej, šéf kancelárie prezidenta Viktora Juščenka a súčasný predseda mimovládnej organizácie Centre UA. Podľa jeho slov by chcel Putin vidieť "neovládateľnú" Ukrajinu, aby mohol povedať Európskej únii, že Ukrajinci svoj štát nevedia riadiť.

Podčiarkol však, že nebude mať úspech a Ukrajina "postupne smeruje k 25. máju", kedy sa uskutočnia prezidentské voľby. Rybačuk zároveň odmietol ako nepravdivé tvrdenia, že by polovica krajiny nemohla z dôvodu krízy voliť. Rusko sa síce snaží zvyšovať nestabilitu, miestne samosprávy sa však podľa neho naopak usilujú dostať situáciu pod kontrolou.

Rybačuk tiež uviedol, že v súvislosti s Ukrajinou aj "zdráhaví európski politici" rozumejú, že sú určité hranice, ktoré nemožno prekročiť. V opačnom prípade by Európska únia, ktorej cieľom je záruka bezpečnosti po dvoch vojnách na starom kontinente, "nemala zmysel", keďže aj európske krajiny by podľa vzoru Ukrajiny nakoniec mohli čeliť separatistickým snahám.

Rybačuk navyše podotkol, že bývalého prezidenta Viktora Janukovyča nezvrhla, opozícia, ale ľud. V súčasnosti považuje za nevyhnutný "reštart celej krajiny", k čomu majú pomôcť práve nadchádzajúce voľby. Tie majú byť "lacné a úplne transparentné" s cieľom zastaviť "klub oligarchov", ktorí doteraz rozhodovali o budúcom lídrovi krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu