Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

USA: Putin nechce zaútočiť na Ukrajinu!

Vladimír Putin
Vladimír Putin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger si nemyslí, že ruský prezident Vladimir Putin mal v pláne dotiahnuť situáciu na Ukrajine až do jej súčasnej podoby.

Podľa slov šéfa diplomacie za prezidenta Richarda Nixona mal ruský líder v pláne postupnejší vývoj. Súčasné konanie Moskvy je preto podľa neho iba reakciou na vzniknutú situáciu, ktorú Putin vyhodnotil ako urgentnú. Neznamená to však podľa neho, že takéto vysvetlenie oprávňuje pričleňovať časť územia inej krajiny či prekračovanie jej hraníc. Kissinger sa nazdáva, že aktuálne je potrebné urovnať situáciu na Ukrajine a následne zhodnotiť vzťahy s Ruskom.

"Je nutné si položiť túto otázku: Minul 60 miliárd dolárov na olympiádu. Mali otvárací a záverečný ceremoniál v snahe ukázať Rusko ako normálny napredujúci štát. Takže nie je možné, že o tri dni neskôr dobrovoľne začne útok na Ukrajinu. Nepochybujem o tom, že to takto je.. Myslím, že vždy chcel mať Ukrajinu v podriadenej pozícii. Každý ruský predstaviteľ, ktorého som stretol, vrátane disidentov pozerali na Ukrajinu ako na časť ruského dedičstva," povedal Kissinger, držiteľ Nobelovej ceny mieru, v sobotňajšom rozhovore pre americkú televíznu stanicu CNN. 

Kissinger sa ešte v roku 2012 zastal Putina, ktorý podľa neho nie je "protizápadný", no cíti sa "ponížený skúsenosťou" z 90. rokov, kedy sa formovala jeho politická kariéra. Bývalý šéf americkej diplomacie vtedy vyjadril vieru, že dialóg s ním je "v istých záležitostiach možný" a v tých sa podľa neho môže preukázať ako "konštruktívny partner".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu