Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Jaceňuk sa obáva: Putin na dnes plánuje niečo zlé!

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk (Zdroj: SITA)

KYJEV - Zmierlivé poznámky ruského prezidenta Vladimira Putina priviedli ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka k podozreniu, že Moskva plánuje počas dnešných osláv Dňa víťazstva nad fašizmom nejakú akciu, aby zdiskreditovala Kyjev.

Ukrajina na dnešné oslavy porážky nacistického Nemecka v roku 1945 posilnila bezpečnostné opatrenia, povedal vo štvrtok Jaceňuk. Už v stredu vyjadril pochybnosti o Putinovom telefonáte na východnú Ukrajinu, aby tamojší proruskí separatisti odložili na nedeľu naplánované referendum o odtrhnutí a jeho nedôveru vzbudil aj Putinov sľub urobiť všetko, čo môže pre obnovenie stability.

"Vyvolalo to vo mne zlú predtuchu. Hovoria jednu vec a robia druhú," citovala jeho slová vo vysielaní televízie agentúra Reuters.

Separatistickí povstalci sa vo štvrtok rozhodli referendum uskutočniť. 

Jaceňuk vyjadril obavy, že Moskva plánuje incident zahŕňajúci veteránov, ktorí bojovali v radoch Červenej armády pri porážke nacizmu.

Oslavy dnešného Dňa víťazstva sa uskutočnia po celej Ukrajine za bezprecedentných bezpečnostných opatrení v obave zo zrážok, ktoré by mohli ešte viac zvýšiť napätie v krajine.

Vedenie Ukrajiny vyzvalo politické sily v krajine, aby sa zúčastnili na národnom dialógu. Vláda v Kyjeve uviedla, že nebude vyjednávať s proruskými ozbrojenými povstalcami na východe krajiny.

Cieľom navrhovaného dialógu je národný konsenzus o decentralizácii moci, ochrana menšín a reforma bezpečnostných a justičných štruktúr. Na proces by dohliadala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, uviedla vo štvrtok neskoro večer vo spoločnom vyhlásení vláda úradujúceho premiéra Jaceňuka.

Vodcovia Ukrajiny chcú krízu riešiť za okrúhlym stolom

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov a premiér Arsenij Jaceňuk vo štvrtok navrhli vytvoriť "okrúhly stôl" pre vyriešenie konfliktu v krajine. Zasadnúť k nemu by mali politické sily a občianske zoskupenia vo všetkých regiónoch, uviedli a pozvali si na pomoc medzinárodných sprostredkovateľov. 

Agentúra Reuters informovala, že Turčynov a Jaceňuk v spoločnom vyhlásení tiež zopakovali ponuku amnestie pre tých, ktorí "nemajú na rukách krv" z bojov na východe Ukrajiny, kde proruské sily vedú povstanie proti Kyjevu.

Vyhlásenie, ktoré sa objavilo na prezidentovej webovej stránke, neobsahovalo nič radikálne nového, Nadobudlo však význam tým, že odráža podstatné prvky návrhu mierovej "cestnej mapy", ktorú vo štvrtok predložil v Kyjeve švajčiarsky predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

V stredu o tejto cestnej mape rokoval v Moskve, dodala agentúra Reuters.

Ukrajinci si želajú zachovať jednotnú Ukrajinu

Veľká väčšina Ukrajincov si želá zachovanie jednotnej Ukrajiny, a to aj v prevažne rusky hovoriacich východných regiónoch. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu washingtonského inštitútu Pew Research Center.

Celkovo 77 percent z vyše 1650 respondentov sa vyslovilo za zachovanie Ukrajiny v jej súčasných hraniciach; vo východných oblastiach krajiny to bolo okolo 70 percent. 

Spomedzi rusky hovoriacich obyvateľov sa za jednotnú Ukrajinu vyslovilo 58 percent opýtaných, uviedla agentúra AP.  

Podporu ústrednej vláde v Kyjeve vyjadrilo len približne 41 percent účastníkov prieskumu. Výrazný rozdiel bol v tomto smere medzi západom a východom krajiny, a to v pomere 60 ku 24. 

Počet respondentov, ktorí sa domnievajú, že Rusko má na dianie na Ukrajine negatívny vplyv bol podľa prieskumu trojnásobne vyšší, než tých, ktorí označili vplyv Moskvy za pozitívny. 

Prieskum bol vykonaný medzi 5.-23. aprílom na vzorke 1659 dospelých účastníkov s možnou odchýlkou 3,3 percenta. 


Ruské špionážne lietadlo ohrozilo bezpečnosť Britov!

Ruské špionážne lietadlo sa dostalo v marci nebezpečne blízko linkového lietadla škandinávskej leteckej spoločnosti SAS, ktoré letelo z Kodane do Ríma, povedala hovorkyňa SAS Trine Kromannová. Potvrdila tak štvrtkovú správu švédskej televízie.

Podľa agentúry Reuters došlo k incidentu nad medzinárodnými vodami Baltického mora v oblasti medzi Dánskom a Švédskom 3. marca.

Hovorkyňa uviedla, že ruské vojenské prieskumné lietadlo sa priblížilo na vzdialenosť 90 metrov od lietadla SAS, ktoré malo na palube 132 cestujúcich, a prinútilo pilota k rýchlej zmene letovej výšky.

"Bol to vážny incident," uviedla a dodala, že piloti SAS videli v tomto období vo vzduchu viacero takýchto prieskumných lietadiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu