Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Rusko je podľa Blahu priateľ Slovenska, ale porušuje právo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko podľa predsedu výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu v žiadnom prípade nevníma Rusko ako svojho rivala.

„Rusko je pre nás priateľ, Rusko je pre nás spojenec a strategický partner. Upozorňujeme však na chyby, ktoré sa dejú. Máme presvedčenie v princípoch, keďže sme neuznali Kosovo, nemôžeme uznať ani Krym. Nemôžeme uznať porušenie medzinárodného práva,“ povedal dnes po stretnutí predsedov výborov pre európske záležitosti krajín Visegrádskej štvorky v Bratislave Blaha.

Podobne ako v prípade Iraku aj v prípade Ukrajiny Slovensko odsudzuje inváziu Ruska na území cudzieho štátu a odmieta agresiu.

Za hlavný cieľ, na ktorom sa zhodli šéfovia eurovýborov štátov V4, je zníženie napätia na Ukrajine, zdržanie sa násilia, pričom všetci podporujú dohodu zo Ženevy. Ruská strana by mala dodržiavať medzinárodné právo.

„Všetky dotknuté strany by sa mali zdržať násilia, zastrašovania alebo provokatívnych akcií a mali by začať bezodkladne rokovať reflektujúc výsledky ženevských rokovaní,“ uvádza sa v záveroch stretnutia. Podľa Blahu postoj českej a poľskej strany k situácii na Ukrajine bol prirodzene asertívnejší ako postoj Slovenska a Maďarska, všetky štyri krajiny však nemali problém prijať spoločné závery.

Podľa predsedu eurovýboru českého senátu Miroslava Krejču je prioritou aj zachovanie celistvosti a územnej integrity Ukrajiny.

Šéf eurovýboru poľského senátu Edmund Wittbrodt zdôraznil, že nemôžeme súhlasiť s tým, čo sa stalo na Ukrajine a Kryme. „Súhlasíme s tým, že Európska únia by mala hovoriť jedným hlasom,“ konštatoval. História, ako tragédia v Katyni, ale aj dnešná situácia na Ukrajine podľa neho ukazujú, že Rusku sa nie vždy dá veriť, a rovnako sa nie vždy dá veriť ruskojazyčným médiám.

Podľa predsedu eurovýboru Národného zhromaždenia Maďarska Richárda Hörcsika sa Maďarsko o situáciu na Ukrajine zaujíma a snaží sa ju riešiť, keďže tam žije dvestotisícová maďarská komunita.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu