Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kerry vyzýva Ukrajinu: Prepusťe zadržaných pozorovateľov!

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v telefonickom rozhovore vyzval šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, aby "bezpodmienečne" podporil úsilie o prepustenie členov pozorovateľskej misie OBSE, ktorých zadržiavajú proruskí separatisti v Slovjansku.

Kerry počas sobotňajšieho telefonátu s Lavrovom súčasne apeloval na Moskvu, aby verejne podporila úsilie ukrajinských úradov o potlačenie "veľmi nebezpečných a násilných separatistov v Slovjansku".       

Vyjadril tiež znepokojenie nad "provokatívnymi presunmi (ruských) jednotiek" v blízkosti ukrajinských hraníc, uviedol predstaviteľ amerického Štátneho departmentu, ktorého citovala agentúra DPA. 

Lavrov počas rozhovoru s Kerrym zase zdôraznil nevyhnutnosť ukončenia ukrajinských vojenských operácií v juhovýchodných regiónoch. 

Svojho amerického kolegu požiadal o to, aby sa pričinil o prepustenie zadržaných vodcov "protestného hnutia" na juhovýchode Ukrajiny, uviedol podľa agentúry Reuters rezort diplomacie v Moskve.

Tymošenková: Ukrajina musí byť členom NATO!

Bývalá premiérka Ukrajiny Julija Tymošenková, ktorá kandiduje v májových prezidentských voľbách, dnes v rozhovore pre agentúru AP povedala, že "Ukrajina sa musí stať členom NATO", ak sa chce ubrániť ruskej agresii.

Tymošenková ďalej uviedla, že hoci len malá časť obyvateľstva doteraz podporovala členstvo Ukrajiny v NATO, postup Ruska pri anexii Krymu a na východe Ukrajiny priniesol zásadnú zmenu verejnej mienky.

"Putin svoju vojnou proti nám zmenil mentalitu Ukrajincov a naviedol nás na nové strategické smerovanie. V tomto prípade je NATO najlepšou voľbou pre Ukrajinu," povedala Tymošenková, ktorej predvolebné prieskumy dávajú šance dostať sa do druhého kola volieb prezidenta, kde by sa stretla so zatiaľ jednoznačným lídrom, miliardárom Petrom Porošenkom.

Tymošenková, ktorá v minulosti udržiavala dobré kontakty s Moskvou a za podpis nevýhodných zmlúv na dodávky ruského plynu strávila dva roky v ukrajinskom väzení na základe procesu považovaného Západom za politicky motivovaný, neverí v rozpútanie tretej svetovej vojny.

"Domnievam sa, že (Vladimir Putin) svet len vydiera s vedomím, že svet svetovú vojnu nepripustí. A pod touto záštitou uskutočňuje nezákonné a agresívne činy," povedala ukrajinská expremiérka pre AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu