Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Riaditeľka MMF: Ukrajina by bez Ruska nesmerovala nikam!

Christine Lagardeová
Christine Lagardeová (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardová priznala, že ruská vláda minulý rok zachránila Ukrajinu pred krachom. Francúzska exministerka financií sa tak vyjadrila v stredu zverejnenom rozhovore pre americkú televíziu PBS. Ukrajinské úrady dnes tiež stiahli z maloobchodných sietí ruské cukrovinky, syry a rybacie výrobky, odvolávajúc sa na porušenie predpisov o označovaní tovaru.

Podľa jej slov by bez finančnej pomoci Moskvy ukrajinská ekonomika skolabovala. Lagardová tvrdí, že hospodárstvo východoeurópskej krajiny by "narazilo do steny a len ruské prostriedky odvrátili katastrofu".

MMF prostredníctvom svojej šéfky zároveň potvrdil, že predbežne dohodnutá pomoc zo strany fondu v celkovej výške približne 27 miliárd bude podmienená tvrdými ekonomickými reformami.

"Bez podpory, ktorú dostávali zo záchranného úveru ponúknutého Ruskom pred niekoľkými mesiacmi, by nesmerovali nikam," povedala Lagardová na margo dohodnutej ruskej pomoci v celkovej hodnote 15 miliárd dolárov.

Okamžite do Kyjeva v závere minulého roka smerovala pätina z uvedených prostriedkov. Kyjev a Moskva sa zároveň dohodli na nižších cenách plynu. Všetko však zmenili februárové udalosti a zvrhnutie prezidenta Viktora Janukovyča.

Ukrajina zakázala predaj ruských cukroviniek, syrov a rybacích výrobkov 

Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Opatrenie, ktoré si vyberá za terč produkty najrenomovanejších ruských potravinárskych značiek Krasnyj Okťabr, Rot Front a Babajevskyj, nariadil Oleh Ťahňybok, člen novej ukrajinskej vlády a líder neonacistickej strany Svoboda.

Ukrajina takisto zakázala predaj rybacích výrobkov produkovaných v Kaliningradskej oblasti na západe Ruska a syrové nátierky vyrábané spoločnosťou Laktalis Istra v moskovskom regióne. Stalo sa tak údajne po vykonaní kontroly potravín.

Ruské inštitúcie dohliadajúce na bezpečnosť jedla krok odsúdili, argumentujúc, že sa tým porušujú medzinárodné zákony a postupy pri laboratórnych kontrolách. Okrem toho, Kyjev oficiálne neupovedomil ruskú stranu o pripravovanom opatrení.

"Ruskí výrobcovia ani dozorné orgány nedostali žiadnu oficiálnu správu ohľadom sankcií," uviedol ruský federálny úrad pre dohľad nad živočíšnou a rastlinnou výrobou.

Moskva vlani v júli zakázala dovoz produktov najväčšieho ukrajinského výrobcu cukroviniek Rošen s odôvodnením, že analyzované vzorky výrobkov nespĺňajú hygienické smernice. Ruské spotrebiteľské inštitúcie skôr uvalili zákaz na import ukrajinského syru, ktorý nespĺňal výživové kritériá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu