Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tymošenkovej návrat podráždil Západ, tvrdí nemecká tlač

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková

BERLÍN - Julija Tymošenková chce byť prezidentkou Ukrajiny, plán jej "comebacku" však podráždil Západ, napísal dnes na svojej webovej stránke nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel.

Predseda Spolkového snemu Norbert Lammert označil Tymošenkovej telefonát, v ktorom uviedla, že po Rusku nezostane ani spálenisko, za neprijateľný a jej návrat do politiky považuje za chybu. Tymošenkovej imidž sa tak z nositeľky nádeje zmenil na nevypočítateľnú problémovú političku, napísal Spiegel. 

V dvojminútovom rozhovore žena s hlasom podobným Tymošenkovej a muž - predpokladá sa, že ide o poslanca Strany regiónov Nestora Šufryča, diskutujú o súčasnej situácii na Ukrajine, najmä na Kryme. Tymošenková s jednou výhradou potvrdila pravosť záznamu. Expremiérka tvrdí, že v rozhovore s bývalým tajomníkom ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Šufryčom nehovorila o tom, že proti ôsmim miliónom etnických Rusov na Ukrajine treba použiť jadrovú zbraň. V skutočnosti povedala, že "Rusi na Ukrajine sú Ukrajinci".

Spomínaný telefonát nemecká vláda kritizovala a upozornila, že hrubé vyjadrovanie ukrajinskej kríze nepomôže. Päťdesiatštyriročná Tymošenková sa vlnou kritiky doposiaľ nenechala ovplyvniť. Vo štvrtok ohlásila svoju kandidatúru v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 25. mája. 

Jej plány na politickú kariéru však práve v súvislosti so slovnými útokmi narážajú na odpor, píše Spiegel. "Vyjadrenia pani Tymošenkovej sú neprijateľné... Potvrdzujú predpoklady, že na politické vedenie Ukrajiny je vhodná tak ako z prezidentského kresla vyhnaný Viktor Janukovyč," povedal Lammert.

Zároveň Tymošenkovej nepriamo vyčítal, že Ukrajine spôsobí škody. Jej vyjadrenia sú podľa neho problematické predovšetkým vzhľadom na nevyhnutné vnútorné zmierenie na Ukrajine, ako aj vzhľadom na reputáciu a prijateľnosť, ktoré sú potrebné pre reprezentovanie krajiny v zahraničí a najmä vo vzťahu k Rusku.

Tymošenková bola vo funkcii ukrajinskej premiérky dvakrát. Naposledy kandidovala v prezidentských voľbách v roku 2010, keď tesne podľahla svojmu rivalovi Viktorovi Janukovyčovi. Po tom, čo sa Janukovyč po volebnom víťazstve chopil moci, Tymošenkovú zatkli a za zneužitie právomocí odsúdili na sedem rokov väzenia. Prepustili ju vo februári počas vlny násilných protestov.

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky by Tymošenková v prezidentských voľbách získala len desať percent hlasov. Rovnako je na tom bývalý boxerský šampión Vitalij Kličko. Obaja sú ďaleko za miliardárom Petrom Porošenkom. Pozorovatelia však považujú za možné, že Tymošenková ho ešte môže dobehnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu