Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rusi na Kryme prepustili šesť zadržaných ukrajinských dôstojníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: twitter.com)

KYJEV - Ruské vojsko na Kryme v stredu prepustilo šiestich z 11 dôstojníkov ukrajinskej armády, ktorých zadržalo v rámci preberania kontroly nad miestnymi základňami v uplynulých týždňoch.

Podľa hovorcu ministerstva obrany v Kyjeve Vladyslava Selezňova by mali prepustenú skupinu z polostrova evakuovať, osud zvyšných dôstojníkov je však zatiaľ nejasný. V skupine odchádzajúcej z Krymu je aj plukovník Julij Mamčur, ktorý si medzi Ukrajincami získal uznanie vzdorovaním proruským silám obliehajúcim jeho základňu takmer tri týždne. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyjadril nádej, že sa už vo štvrtok bude môcť s prepustenými dôstojníkmi stretnúť v Kyjeve, pričom avizoval ich "vyznamenanie a povýšenie za odvahu". Hovorcovi rezortu obrany sa tiež podľa vlastných slov podarilo v stredu spojiť s iným plukovníkom, ktorý na Kryme zatiaľ zostáva. Musí pritom údajne čeliť neustálemu nátlaku zo strany Rusov, aby prešiel na ich stranu.

Turčynov nariadil v pondelok všetkým vojakom slúžiacim na Kryme, aby územie anektované minulý týždeň Ruskom opustili. Reagoval tak na množiace sa prípady útokov na tamojšie ukrajinské základne. Parlament v Kyjeve o deň neskôr prijal rezignáciu ministra obrany Ihora Teňucha, ktorý čelil kritike za to, že údajne silám na Kryme nedal jasné pokyny. Admirála zastupujúceho vo vláde nacionalistickú stranu Svoboda nahradí generálplukovník Michajlo Kovaľ. 

Okrem obsadenia základní sa ruské vojsko na Kryme zmocnilo aj početných plavidiel, čím takmer úplne ochromilo ukrajinské námorné sily. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, ktorý sa v stredu stretol s ukrajinským náprotivkom Andrijom Deščycjom, takýto postup označil za "pirátstvo" a vyjadril obavu, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol vo svojom "ambicióznom pláne" zájsť "ďaleko za hranice Krymu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu