Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na ukrajinskej vlajkovej lodi už veje ruská zástava: Posádku vysadili na breh

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SEVASTOPOĽ - Na ukrajinskej vlajkovej lodi Slavutič kotviacej v krymskom prístave Sevastopoľ veje ruská zástava. Podľa nedeľňajších informácií tamojších médií sa tak stalo po sobotňajších rokovaniach s posádkou, ktorá nakoniec odišla na breh. Tlačová agentúra Kryminform podotýka, že na polostrove už nezostali žiadne plavidla označené ukrajinskou vlajkou, keďže jediná ukrajinská ponorka Zaporižžja vyvesila ruskú vlajku v sobotu.

Vojaci zároveň vtrhli do areálu ukrajinskej leteckej základne Belbek neďaleko Sevastopolu. Belbek bol jednou posledných základní na Kryme, ktorá bola ešte lojálna vláde v Kyjeve.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok zákon, ktorý definitívne pripája Krym k Rusku. Putin označil pred podpísaním zákona včlenenie Krymu do Ruskej federácie za "významnú udalosť". Moskva anektovala Krym po narýchlo zorganizovanom referende, v ktorom sa jeho obyvatelia vyjadrili za odrhnutie od Ukrajiny a pripojenie k Rusku. Vláda v Kyjeve, EÚ aj USA to označili za porušenie medzinárodného práva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu