Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruskí vojaci údajne obsadili ďalšiu ukrajinskú námornú základňu na Kryme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SIMFEROPOL - Ruskí vojaci sa dnes večer zmocnili ďalšej ukrajinskej námornej základne na polostrove Krym. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na dôstojníka ukrajinského námorníctva.

Podľa vyjadrenia majora Eduarda Kusnarenka sa obsadenie objektu zaobišlo bez násilia. Išlo o námorné transportné zariadenie v meste Bachčisaraj, asi 30 kilometrov juhozápadne od krymskej metropoly Simferopol. 

"Ruskí vojaci prišli a požiadali nás, aby sme opustili základňu, čo sme urobili. Zajtra sa na ňu opäť pokúsime vrátiť," povedal reportérovi Reuters priamo pred základňou major Kusnarenko. Jeden z vojakov, ktorí obsadili základňu, vystrelil do vzduchu, keď sa k bráne objektu pokúsili priblížiť novinári.

Šojgu vyzval orgány Krymu, aby prepustili veliteľa ukrajinskej vojenskej flotily

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyzval orgány polostrova Krym, aby prepustili zadržiavaného veliteľa ukrajinského námorníctva kontradmirála Serhija Hajduka. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Interfax s odvolaním sa na tlačovú službu ministerstva obrany. 

"Minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu apeloval na vládu Republiky Krym, aby prepustila zadržaného veliteľa ukrajinského námorníctva kontradmirála Serhija Hajduka a nebránila mu v jeho odchode z územia Ukrajiny," píše sa vo vyhlásení.

Podľa ruského ministra bol Hajduk nútený plniť rozkazy svojich nadriadených a riadiť sa stanovami ozbrojených síl Ukrajiny.

Agentúra Kryminform oznámila, že Hajduka zadržali v stredu predstavitelia prokuratúry mesta Sevastopol a predviedli ho na výsluch. Podľa zdrojov z prokuratúry zadržanie súviselo s Hajdukovým konaním, keď do jednotlivých posádok ukrajinských ozbrojených síl na Kryme "odovzdal nariadenie z Kyjeva použiť zbrane voči civilistom".

Hajduka zadržali po tom, ako opustil hlavný štáb ukrajinskej vojenskej flotily v Sevastopole, ktorý v stredu ráno obsadili účastníci proruského mítingu a dobrovoľníci miestnej domobrany. Spolu s Hajdukom štáb opustili aj ďalší ukrajinskí dôstojníci.

Agentúra UNIAN informovala, že Hajduka s putami na rukách odviedla na neznáme miesto skupina zamaskovaných ľudí. Ukrajinská televízia TSN s odvolaním sa na zdroje v domobrane uviedla, že Hajdukom "sa teraz budú zaoberať tajné služby".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu