Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovák v zajatí ozbrojencov na Kryme: Kričali na mňa a odvliekli ma do lesa!

Slovenský aktivista na Ukrajine Zobraziť galériu (3)
Slovenský aktivista na Ukrajine (Zdroj: FB/Ján Husár)

KYJEV - Riskuje, aby pomáhal. Slovák Ján Husár ešte vo februári vycestoval na Ukrajinu, aby pomáhal nezávislým novinárom či lekárom, ktorí to potrebujú. V polovici marca, keď konflikt na Kryme vrcholil, však potreboval pomoc on sám, keď sa dostal do zajatia tamojšej domobrany. Teraz prehovoril o tom, ako s ním údajne ruskí ozbrojenci zaobchádzali a aké pocity nimi v tých chvíľach lomcovali.

Slovenský aktivista si chcel 12. marca okolo 14:00 vyfotiť okolie civilného letiska v Simferopole. Hneď ako však vytiahol fotoaparát, pristavilo sa pri ňom civilné auto, z ktorého vystúpili dvaja ozbrojení muži v čiernom oblečení bez odznakov. "Vypýtali si odo mňa doklady a ja som ich požiadal o ich. Ukázali mi svoje preukazy - neviem, čo tam bolo presne napísané, ale viem, že to bolo po rusky. Rozdiel medzi ruštinou a ukrajinčinou dokážem rozoznať," opísal začiatok nepríjemného zážitku pre Human Rights Watch.

Slovák v zajatí ozbrojencov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB)

Keď Ján v diaľke uvidel, ako sa k nemu blížia ďalší muži, vytušil, že je zle. "Ďalší 15 muži v civile s červenými páskami prišli ku mne a odtiahli ma do neďalekého lesa, pričom na mňa kričali," dodáva Slovák. Z rúk mu vytrhli brašnu, keď v tom medzi mužov prišiel starší pán a situáciu upokojil. Jána nakoniec nechali ísť, no z fotoaparátu mu predtým vytiahli pamäťovú kartu s uloženými fotografiami.

 

Slovák v zajatí ozbrojencov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Ján Husár)

 

Ján Husár odišiel na Ukrajinu ešte vo februári, aby v krízových oblastiach pomáhal nezávislým novinárom alebo lekárom. Ako vtedy informoval denník SME, z Bratislavy vycestoval aj s nákladom zdravotníckeho materiálu. V teréne sa snaží zachovať neutralitu a popri pomáhaní dokumentuje aktuálnu situáciu. Ján patrí medzi dobrovoľníkov virtuálneho spoločenstva, ktoré poskytovalo humanitárnu pomoc aj počas záplav Anglicku, civilnej vojny v Južnom Sudáne či tajfúnu na Filipínach.

Zadržiavali aj Čecha

V rukách ruských vojakov na Kryme skončil aj reportér Českej Televízie Miroslav Karas. Ozbrojenci ho mali asi hodinu zadržiavať a taktiež mu zničili pamäťovú kartu z fotoaparátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu