Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Začala ruská invázia na Ukrajinu: Armáda odrazila prvý útok, čaká najhoršie!

Rusi naďalej presúvajú jednotky Zobraziť galériu (2)
Rusi naďalej presúvajú jednotky (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo dnes preniknutie ruských jednotiek do regiónu susediaceho s Krymom, informovala agentúra DPA. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že zhruba 80 vojakov, štyri bojové vrtuľníky a tri obrnené vozidlá obsadili dedinu Strelkova v Chersonskej oblasti. Ide o úzky pás ukrajinského územia priliehajúceho ku Krymu zo severu.

Rezort ukrajinskej diplomacie dodal, že situácia vyústila do vojenskej invázie a zároveň požiadal Rusko, aby "okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z ukrajinského územia". "Ukrajina si vyhradzuje právo na použitie všetkých nevyhnutných opatrení na zastavenie vojenskej invázie Ruska," citovala agentúra DPA. Agentúra AP predtým s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž informovala, že ruské jednotky obsadili distribučnú stanicu zemného plynu v blízkosti Krymu.

Hovorca pohraničnej stráže Oleh Slobodjan pre AP uviedol, že stanicu v obci Strelkova obsadil dnes kontingent zhruba 120 ruských vojakov. Ukrajinské ministerstvo obrany predtým informovalo, že armáda pokus o ruské vniknutie na úzky pás ukrajinského územia priliehajúceho ku Krymu odrazila. Podľa Slobodjana však bola táto informácia neaktuálna.

Ukrajinci odrazili ruské jednotky

Ukrajinská armáda nasadila dnes bojové lietadlo a parašutistov v rámci snahy odraziť pokus ruských jednotiek vstúpiť časť územia patriaceho do regiónu susediaceho s Krymom. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

"Jednotky ozbrojených síl Ukrajiny dnes... odrazili pokus príslušníkov ozbrojených síl Ruskej federácie vstúpiť na územie regiónu Chersonskej oblasti," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva, ktoré dodalo, že pokus bol "okamžite odrazený". Ukrajinský rezort obrany ďalej spresnil, že armáda do akcie nasadila bojové lietadlo, pozemné jednotky a leteckú jednotku.

Oblasť, kde sa údajne pokúsili vstúpiť ruské jednotky, je dlhý pás územia, ktorý sa rozprestiera paralelne pozdĺž východnej časti ukrajinského polostrova Krym. Krym je v súčasnosti pod kontrolou ruských síl, pripomína Reuters.

Ruské jednotky obsadili stanicu zemného plynu mimo Krymu

Ruské jednotky obsadili distribučnú stanicu zemného plynu v blízkosti Krymu. Podľa agentúry Reuters to uviedol hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Oleh Slobodjan.

Dnešná akcia ruských jednotiek je podľa všetkého ich prvým pohybom mimo Krymu, ktorý majú ruské sily pod kontrolou od konca minulého mesiaca.

Slobodjan pre AP uviedol, že stanicu v obci Strelkova obsadil dnes kontingent zhruba 120 ruských vojakov. Ukrajinské ministerstvo obrany predtým informovalo, že armáda pokus o ruské vniknutie na úzky pás ukrajinského územia priliehajúceho ku Krymu odrazila. Podľa Slobodjana je však táto informácia neaktuálna.

Putin si podľa Tymčuka robí zálusk na celý juhovýchod

Riaditeľ ukrajinského Centra vojensko-politických štúdií Dmitrij Tymčuk na svojom facebookovom profile napísal, že po dnešnom vyhlásení Moskvy o jej „pripravenosti chrániť Doneck“ pred „radikálnymi pravicovými skupinami“ sa časti skladačky zložili do jedného obrazu. „Geopolitický sociopat Putin prakticky oznámil, že po Kryme, chce položiť ruky na celú juhovýchodnú Ukrajinu,“ dodal.

Podľa Tymčuka má Ukrajina len dve možnosti: buď dáme Kremľu polovicu krajiny, alebo si ju Putin vezme celú. Tvrdí, že Kremeľ si už na Ukrajine vytvoril takzvaný „južný Putinov pás“, ktorý zahŕňa 19 tisíc vojakov na Kryme a ďalších 1500 (zväčša špeciálne jednotky, ako aj 2000 kozákov) v Transnistrii. Tieto armádne sily majú byť podľa Tymčuka použité na inváziu a prevzatie moci nad mestami Cherson, Odesa a Mykolaiv.

VIDEO Ruské vojenské vrtuľníky mali popoludní pristáť v Chersonskej oblasti

„Destabilizovaním situácie v Donecku a v iných východných mestách Ukrajiny, Kremlin pripravil pozadie na tento útok. Konkrétne tri útoky,“ píše Tymčuk na sociálnej sieti. Súdiac podľa koncentrácie ruských vojakov blízko ukrajinských hraníc, dôjde podľa Tymčuka k invázii cez Charkov, Doneck a Záporožie a keďže ukrajinské ozbrojené sily nebudú v týchto oblastiach vytvárať ochranné línie, môže podľa neho dôjsť k Putinovej „bleskovej vojne“.

Ukrajinský minister o blížiacej sa invázii

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycja pre RMF FM priznal, že Ukrajina je pripravená na ruskú inváziu, ktorá má začať už tento pondelok. Ľudia v Kyjeve sú presvedčení o tom, že ak k invázii nedôjde v pondelok, tak počas týždňa určite. "Sme na to pripravení. Máme totiž informácie o veľkom počte ruských vojakov hneď za našou východnou hranicou. Pravdepodobne plánujú inváziu. Preto sa snažíme diplomatickou cestou s podporou EÚ a USA presvedčiť Rusko, aby svoje plány zmenilo," vyhlásil minister.

Výkrik do tmy: Ruské veto krymského referenda
Zobraziť galériu (2)
Výkrik do tmy: Ruské veto krymského referenda  (Zdroj: FB)

Rusko posudzuje požiadavky mierumilovných občanov o ochranu na Ukrajine, uviedlo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa agentúry Reuters ide o ďalší znak toho, že sa ruská vojenská intervencia na Ukrajine môže rozšíriť aj mimo Krymu.

Rusko posudzuje žiadosti o ochranu občanov na Ukrajine 

Horná komora ruského parlamentu dala pred dvoma týždňami prezidentovi Vladimirovi Putinovi súhlas na nasadenie ozbrojených síl na ochranu etických Rusov a rusky hovoriacich občanov po zosadení prokremeľského prezidenta Viktora Janukovyča. "Rusko dostáva množstvo výziev so žiadosťami o obranu od mierumilovných občanov. Tieto výzvy budú posudzované," uvádza sa vo vyhlásení rezortu ruskej diplomacie.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po piatkovom stretnutí s americkým rezortným partnerom Johnom Kerrym povedal, že Moskva "nemá a nemôže mať" plány na inváziu na východ Ukrajiny. Ministerstvo však súčasne uviedlo, že Rusko si vyhradzuje právo na ochranu svojich krajanov, pripomína Reuters.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu