Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Občiansky kandidát na prezidenta Radoslav Procházka: Nejasná správa z Planéty opíc!

Radoslav Procházka diskutuje s občanmi Zobraziť galériu (5)
Radoslav Procházka diskutuje s občanmi (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Niekoľko januárových podvečeroch Radoslav Procházka trávi s čitateľmi v kníhkupectvách po celom Slovensku a rozpráva sa s nimi nielen o knihe. Nejasná správa z Planéty opíc je zbierkou Procházkových textov za ostatné tri roky. Blogy, zamyslenia, rozhovory či parlamentné vystúpenia dajú čitateľom možnosť spoznať jeho názory na Slovensko aj svetové dianie. O témach trápiacich spoločnosť takto diskutovali v Nitre, Trnave a Banskej Bystrici.

Radoslav Procházka predstavuje novú knihu Nejasná správa z Planéty opíc. "Názov knihy je odkaz na kauzu Gorila, ktorá stále nebola vyšetrená. Základná motivácia k jej vydaniu súvisí s mojou povahou – cítim povinnosť hľadať spôsoby, ako na Slovensku presadiť rovnosť pred zákonom a rovnosť príležitostí. Celý svoj dospelý život sa zaoberám vzťahom medzi občanom a mocou a ponúkam ľuďom svoj odborný aj občiansky pohľad na tento vzťah," popísal motívy na vydanie svojej v poradí dvanástej knihy občiansky kandidát na prezidenta Radoslav Procházka.

Občiansky kandidát na prezidenta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

V Trnave, ale aj v Nitre prišla reč aj na jeho kandidatúru. Aké sú vaše odhady, kto bude novým prezidentom - bola jedna z otázok. "Prezidentské voľby ešte nikdy nemali takého favorita ako teraz," odpovedal Radoslav Procházka. "Robert Fico má k dispozícii obrovské zdroje – peniaze nás všetkých – a celý štátny aparát. Hrá vabank. A napriek tomu si myslím, že je favorit pre prvé kolo. A tom druhom kole sa Slováci spamätajú a vyberú si rovnováhu. Pán predseda Smeru sa nevzdal funkcie premiéra a nechal si tak zadné dvierka. Ja to vnímam ako prejav slabosti . Aj preto si myslím, že je pripravený ostať premiérom."

Občiansky kandidát na prezidenta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Zoči-voči čitateľom otvorene hovorí na čítačkách spojených s autogramiádami aj o tom, prečo Slovensko potrebuje v politike nový impulz. "Poliaci si vybrali 41-ročného Kvasniewského. Keď ho zvolili, bol mladší, než ja teraz. Američania, Mexičania, Škandinávci, Briti, všetci si zvolili na čelo mladých ľudí. V Európe dochádza ku generačnej obmene. Ja chcem po rokoch ponúknuť do verejnej služby nový vietor. K mojim skúsenostiam: zastupoval som Slovensko na Európskom súdnom dvore. Napísal som mnohé rozhodnutia ústavného súdu, chrániace ľudí pred systémom. Odučil som osemnásť ročníkov na vysokej škole. Starám sa o rodinu s dvoma deťmi, máme trojgeneračnú domácnosť. Toto je moja dvanásta kniha. Celý svoj dospelý život sa zaujímam o verejný život, je to moja vášeň. Naozaj je to moja starosť a chcem svoju skúsenosť ponúknuť ľuďom. Ponúkam predstavu rovnováhy a aktívneho úradu."

Občiansky kandidát na prezidenta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Diskusie s čitateľmi trvajú aj dve hodiny. Ľudia sa počas nich na Procházku obracajú aj s právnickými problémami, no neberú si servítky a sťažujú sa na systém. Prezidentský kandidát im v mnohom dáva za pravdu. "Vždy, keď sa objaví nový problém, ako riešenie sa ponúka nový zákon. Parlament produkuje asi 200 zákonov ročne, je tu inflácia legislatívy. Problém však vidím v tom, že neplatí rovnosť pre zákonom. Pravidlo aj je, ale neuplatňuje sa na každého rovnako. Dnes je tu široký stred – ľudia, čo chodia do roboty, podnikajú alebo sú na dôchodku, starajú sa o deti aj o rodičov, platia hypotéky. A potom máte na oboch koncoch spoločnosti komunity, ktoré akoby boli mimo zákona. Komunity dole, ktoré stratili z rôznych dôvodov -  biedy a nevzdelania - rešpekt voči súkromnému vlastníctvu svojich susedov. A na tom hornom konci sú zase menšie, ale o to vplyvnejšie komunity, ktoré nemajú zábrany voči verejnému vlastníctvu. Chodia ako do vlastného do nášho spoločného mešca. A z oboch strán sa tlačí na široký stred, ktorý musí živiť obidva konce. A ja si myslím, že keď sa chceme vysporiadať s mafiánmi, jeden z nevyhnutných nástrojov je rovnosť pred zákonom, pravidlá platiace pre každého rovnako."

Občiansky kandidát na prezidenta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Po Trnave, Nitre a Banskej Bystrici čaká Radoslava Procházku čítanie z jeho knihy ešte v Košiciach, Žiline a Bratislave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu