Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico či Kiska? Vieme, kedy budú prvé priebežné výsledky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvé priebežné neoficiálne výsledky by sa mali na webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk objaviť približne o 22.30 h. Štatistický úrad SR začne so spracovávaním výsledkov prakticky hneď po zatvorení volebných miestností o 22.00 h. Informovala o tom dnes šéfka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

"V tom okamihu, ako bude spracovaná, skontrolovaná daná do systému prvá zápisnica okrskovej volebnej komisie, sa otvorí web, kde budeme priebežne zverejňovať výsledky tých volebných okrskov, ktoré sú už spracované," uviedla Benkovičová. Výsledky sa na internetových stránkach budú aktualizovať každých desať minút.

"Očakávam, že 25 minút po uzavretí volebných miestností by mohla byť už aj prvá zápisnica na webe, pretože je to jednoduchšie, ako bolo prvé kolo. A už vtedy sme mali prvé zápisnice k dispozícii do 30 minút," priblížila predsedníčka ŠÚ SR. Ako pripomenula, zápisnicu musí okrsková volebná komisia fyzicky doniesť na obvodnú volebnú komisiu. Zápisnica sa musí skontrolovať. Ak je na papieri, tak sa musí prepísať do počítača. Po skontrolovaní sa dostáva do systému.

Slováci si dnes volia nového prezidenta SR. Svojmu favoritovi môžu hlas odovzdať v 5958 okrskoch od 07.00 h. Výnimkou je obec Lazany, kde mohli občania hlasovať od 06.00 h. Volebné miestnosti sa zatvoria o 22.00 h a začne sa sčítavanie hlasov.

Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia, mala by tak urobiť v nedeľu 30. marca.

Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu