Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Moje zvolenie za prezidenta nie je hotová vec

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hoci je premiér Robert Fico (Smer-SD) v prieskumoch verejnej mienky zatiaľ najsilnejším kandidátom na post prezidenta Slovenskej republiky, svoje zvolenie za "hotovú vec" nepovažuje.

"Aký bol Eduard Kukan veľký kandidát na prezidenta a neprešiel ani do druhého kola, ako nám dopadla vo voľbách do VÚC Banská Bystrica? Ľudia majú svoju vlastnú hlavu, môžu mať tisíc dôvodov, prečo voliť a tisíc dôvodov, prečo nevoliť. Hovorím celkom otvorene, že je pomerne významná časť voličov Smeru, ktorá má problém s tým, že chcem odísť z pozície premiéra a predsedu strany," povedal Fico v rozhovore pre januárové číslo mesačníka Extra Plus.

Smer-SD je podľa neho pripravený na oba varianty. "Máme pripravené mechanizmy, ako sa správať, keď budú prezidentské voľby úspešné, ale berieme na zreteľ aj to, že nemusia dopadnúť dobre. Vieme, z akého okruhu ľudí sa bude tvoriť vedenie strany, z akého okruhu sa bude vyberať premiér," povedal Fico s tým, že Smer-SD preukázal za posledné roky veľkú súdržnosť a schopnosť dohody vo vedení.

"Sú všetky predpoklady, že Smer bude opäť úspešnou politickou stranou vo voľbách v roku 2016. Keby som bol presvedčený, že svojím odchodom z pozície predsedu strany a kandidatúrou na prezidenta poškodím Smeru, tak to nikdy neurobím. Lenže my nenechávame nič na náhodu, tieto veci sú v strane prediskutované," dodal líder sociálnych demokratov.

V prípade, že by ho voliči vybrali za novú hlavu štátu, chce byť aktívnym prezidentom, ktorý vstupuje do dialógu s vládou. "Každý prezident má svoj štýl práce. Oceňujem pracovný štýl prezidenta Gašparoviča, ktorý bol mimoriadne upokojujúci. Prezident citlivo vnímal a rešpektoval ostatné ústavné orgány, veľmi dobre s nami komunikoval, pritom si zachovával svoje názory, vracal nám zákony, často mal aj pripomienky k vymenovaniu," povedal.

"Môj štýl by bol možno iný. Po skúsenostiach z exekutívy, keďže som zhruba šesť rokov predsedom vlády, by som asi podstatne viac zvýrazňoval prvky dialógu s vládou, pretože viem, o čom je vládnutie," dodal s tým, že priestor na rozširovanie prezidentských právomocí aktuálne nevidí.

V prípade svojho zvolenia vystúpi z politickej strany, aby naplnil úlohu nadstraníckosti prezidenta, názory však meniť nebude. "Ďalej zostávam sociálnym demokratom, preto by som vládu určite tlačil do štandardného sociálnodemokratického programu, aby si plnila, čo máme napísané v programovom vyhlásení vlády," zdôraznil Fico, ktorý by chcel byť partnerom vlády aj v zahraničnopolitickej oblasti.

Na námietku, že jeho zvolením by kandidáti Smeru-SD obsadili všetky tri najvyššie ústavné funkcie v štáte, čo niektorí prezidentskí kandidáti prirovnávajú k hrozbe novej totality, Robert Fico upozornil, že už aj v súčasnosti je situácia podobná. "A čo, pán Gašparovič nebol kandidátom, ktorého sme výrazne podporovali? Predseda parlamentu a predseda vlády boli aj vtedy zo Smeru a súčasný prezident mal našu podporu v obidvoch voľbách. Bola to totalita?" spýtal sa Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu