Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

SDKÚ s prezidentským kandidátom vyčkáva: Najprv nech si zvolí Smer!

SDKÚ - Zľava: Ivan Štefanec, Pavol Frešo, Viliam Novotný a Jozef Mikúš
SDKÚ - Zľava: Ivan Štefanec, Pavol Frešo, Viliam Novotný a Jozef Mikúš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – SDKÚ-DS by mala v stredu oznámiť, koho strana podporí v prezidentských voľbách. Má o tom rozhodnúť stranícke prezídium. Ako povedal v rozhovore predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, v tejto chvíli sa čaká na kandidáta Smeru a SDKÚ-DS sa hneď potom rozhodne, koho podporí tak, aby jasne dala najavo svoju integračnú pozíciu.

Ako na poludnie informovala agentúra SITA, premiér Robert Fico oznámi prezidentskú kandidatúru po 14:00 na stretnutí s členmi vlády, poslancami za Smer-SD a tiež veľvyslancami akreditovanými na Slovensku.

Frešo zatiaľ meno kandidáta, ktorého SDKÚ-DS podporí, povedať nechce. Podľa neho však modrí podporia takého kandidáta, ktorý by mal šancu dostať sa do druhého kola volieb. „Samozrejme, musí to byť stredopravý kandidát, ktorý by mal aj istý integračný potenciál,“ povedal Frešo. V SDKÚ-DS sa hovorí najmä o podpore Pavla Hrušovského. Zaznievajú však aj mená Andreja Kisku, Milana Kňažka či Radoslava Procházku.

SDKÚ-DS s podporou podľa Freša doteraz čakala, lebo si chcela počkať, či nedôjde k dohodám na spoločnom kandidátovi. „Prispievali sme k tomu tým, že sme pomenovali, kto by bol najlepší kandidát a keď nie najlepší kandidát, tak tým, že nepostavíme vlastného kandidáta. Čiže SDKÚ-DS sa chovala veľmi racionálne a triezvo,“ uviedol. Podľa neho len čo Smer postaví svojho kandidáta, tak je čas, aby SDKÚ-DS povedala, koho podporuje. „Je čas na to, aby sme sa zaňho poriadne postavili potom všetci,“ dodal. 

Na kandidatúru za prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského. Kandidátom Strany maďarskej komunity do prezidentských volieb je Gyula Bárdos. Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. Dnes oznámil aj známy kardiochirurg Viliam Fischer, že chce zabojovať o post prezidenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu