Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Volebná komisia zaregistrovala všetkých 17 kandidátov na predsedu BBSK

Stanislav Mičev
Stanislav Mičev (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA – Krajská volebná komisia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zaregistrovala všetkých 17 prihlásených kandidátov na predsedu kraja. Zaregistrovala aj všetkých 385 kandidátov na poslancov. Informoval o tom predseda krajskej volebnej komisie BBSK Peter Bahno.

O post predsedu BBSK sa bude v nadchádzajúcich voľbách uchádzať 17 kandidátov, z toho jedna žena. Okrem súčasného predsedu Mariana Kotlebu (Kotleba – ĽSNS) sú to nezávislí kandidáti generálny riaditeľ Múzea SNP a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Stanislav Mičev, bývalý primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor, podnikateľ Ján Lunter, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna Pavel Greksa a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Igor Kašper. Za koalíciu strán SaS, OĽANO, NOVA, KDH a OKS kandiduje poslanec NR SR a poslanec MsZ v Banskej Bystrici Martin Klus.

Za jednotlivé strany sa o post predsedu uchádzajú kandidáti Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), poslanec MsZ vo Zvolene Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), podpredseda Strany rómskej koalície Vojtech Kökény, Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ) a predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni.

O poslanecké kreslá sa bude v nadchádzajúcich voľbách uchádzať v Banskobystrickom samosprávnom kraji 385 kandidátov. Zvolených môže byť 49 z nich v 13 volebných obvodoch, ktoré kopírujú jednotlivé okresy kraja. Najviac kandidátov na poslancov je vo volebnom obvode č. 1 v Banskej Bystrici, kde sa ich 80 uchádza o osem kresiel. Vo volebnom obvode č. 2 Banská Štiavnica sa o jedno poslanecké miesto zaujíma osem kandidátov. Volebný obvod č. 3 Brezno rovnako ako volebný obvod č. 6 Lučenec bude zastupovať zhodne päť poslancov a záujem o to prejavilo v obidvoch obvodoch 43 kandidátov.

Okres Detva a teda volebný obvod č. 4 obsadia v parlamente traja poslanci a prihlásilo sa na tieto miesta 21 záujemcov. Vo volebnom obvode č. 5, ktorým je okres Krupina, je 12 kandidátov na dve kreslá. Okres Poltár a teda volebný obvod č. 7 má dve kreslá a záujem o ne prejavilo 13 kandidátov. V Revúckom volebnom obvode č. 8 bude na tri kreslá kandidovať 21 záujemcov. Deviaty volebný obvod Rimavská Sobota má druhý najvyšší počet poslancov v parlamente a o týchto šesť kresiel bude vo voľbách súťažiť 49 kandidátov.

Vo volebnom obvode č. 10 v okrese Veľký Krtíš o tri kreslá prejavilo záujem 24 kandidátov. Zvolenský volebný obvod č. 11 má päť kresiel a o ne sa chystá zabojovať 38 záujemcov. Žarnovica a teda volebný obvod č.12 budú zastupovať dvaja poslanci a na tieto miesta sa prihlásilo deväť kandidátov. Posledný volebný obvod v BBSK s č. 13 kopíruje okres Žiar nad Hronom a tento budú zastupovať štyria poslanci. O ich miesta sa uchádza 24 kandidátov.

Nezávislí kandidáti sa o posty poslancov uchádzajú vo všetkých volebných obvodoch, pričom celkovo ich je v kraji 88. V každom volebnom obvode predložila svojich kandidátov koalícia SaS, OĽANO, NOVA, KDH, OKS a tiež Strana Moderného Slovenska; Slovenská národná strana; SMER - sociálna demokracia a Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko

Voľby do vyšších územných celkov sa uskutočnia 4. novembra. Poslanci NR SR na jar schválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov. Novela zákona zmenila dvojkolový systém na jednokolový, v ktorom sa predsedom VÚC stane ten z kandidátov, ktorý získa najviac platných hlasov.

Viac o téme: Banská BystricaŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu