Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

T.MIKUŠ: Vytrvalo a zodpovedne chcem pokračovať v začatom

Tibor Mikuš
Tibor Mikuš (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Tibor Mikuš kandiduje na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja tretíkrát. Funkciu vykonáva od roku 2006. Kandiduje ako nezávislý, s podporou Smeru-SD, SNS a KSS, má 60 rokov, býva v Suchej nad Parou pri Trnave. Podľa neho by mal u voličov rozhodovať predchádzajúci život a práca kandidáta a nie sľuby a ako kto vyzerá na bilborde. Rozhovor s Tiborom Mikušom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov VÚC.

Na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) kandidujete už tretíkrát, máte za sebou dve po sebe idúce volebné obdobia v tejto funkcii. Prečo by mal volič vsadiť na kontinuitu namiesto zmeny?

Z každých volieb by malo vzísť na základe rozhodnutia voličov to najlepšie riešenie. Nie je dôležité koľkokrát sa kandidát uchádza o priazeň voličov, ale čím ich oslovuje. Mal by rozhodovať predchádzajúci život a práca kandidáta, buď na mieste, o ktoré sa uchádza znova, alebo v inom zameraní. Volič by sa nemal rozhodovať na základe sľubov kandidátov, ako kto vyzerá na bilbordoch a kto ho podporuje, ale na základe toho, čo sa zmeniť nedá – to je osobná história, výsledky práce. Ja sa hlásim k všetkému, čo som urobil a preto som sa rozhodol znovu kandidovať – lebo tak môžem pokračovať v tom, čo sme za predošlých osem rokov realizovali. Za mnou a tímom mojich spolupracovníkov stoja opravené cesty v rozsahu, aký nemá žiadny iný samosprávny kraj, nastavili sme transparentný systém nakladania s nepotrebným majetkom. Myslím si, že aj napriek tomu, čo teraz pred voľbami zaznieva z platenej reklamy, naše tri nemocnice držíme v dobrom stave. Zriadili sme zatiaľ ako jediní Centrálny krízový fond na pomoc obetiam živelných katastrof, nad rámec povinností sme otvorili krízové centrum pre matky s deťmi, naša Nadácia Dar pomáha každoročne rodinám s chorými deťmi, máme dobre rozbehnutú schému podpory pre sociálnu, zdravotnú oblasť, pre mládež, kultúru i šport. TTSK zatiaľ ako jediný nielen zo Slovenska, ale zo všetkých regiónov nových členov Európskej únie získal ocenenie Výboru Regiónov EÚ ako Podnikateľský región roka 2012. Naša premyslená stratégia vytvárania partnerstiev so všetkými, kto predstavuje nejakú administratívnu, organizačnú, intelektuálnu, podnikateľskú silu, so všetkými, ktorí sú doma v tomto kraji, prináša svoje ovocie a ja sa úplne prirodzene v tejto ceste snažím pokračovať, zodpovedne a vytrvalo.

Ako hodnotíte fungovanie zdravotníctva v TTSK?

Samosprávne kraje dostali nemocnice do vienka s obrovským investičným dlhom a tiež dlhom prevádzkovým. My sme naše tri v Skalici, Galante a Dunajskej Strede doviedli takmer k vyrovnanému hospodáreniu napriek tomu, že krajské nemocnice roky pôsobili v diskriminačnom prostredí. Dokázali sme zrekonštruovať mnohé oddelenia, zaobstarať prístrojovú techniku, a bolo to vďaka opatreniam dovnútra-optimalizácie prevádzkových nákladov i stratégii nakladania s prebytočným majetkom. Nedokážeme sa však vyrovnať s tým, že parlament prijal opatrenie na výšenie platov zamestnancov v zdravotníctve, ale nezabezpečil zodpovedajúce finančné krytie. Záväzky v Dunajskej Strede a Galante tak narastajú a riziko exekúcie sa zvyšuje. Na skvalitnenie práce je potrebný finančný impulz, ktorý kraj nemá a štát ho nedáva. Potrebujeme strategického partnera, ktorý prinesie prostriedky a tiež know-how a inú kvalitu vzťahov, ktorú samosprávy nemajú. Tak sa to stalo v Skalici. My sme s našimi nemocnicami preplávali mnohými úskaliami, ale to, čo pripravila vláda, v ktorej sedel ako minister zdravotníctva terajší kandidát na predsedu TTSK Ivan Uhliarik, tak to sa preplávať bez strategického partnera nedá.

Ako hodnotíte fungovanie školstva? 

V TTSK je situácia taká, ako inde na Slovensku – stredné školstvo, ktoré je v pôsobnosti kraja je predimenzované. Vyriešiť problém vyššieho počtu škôl ako je reálne potreba ideme postupne procesom optimalizácie siete škôl, ale aj šetrenia prevádzkových nákladov. Nejaké výsledky sa už preukázali, napríklad máme medziročný pokles výdavkov na kúrenie 6 až 8 percent. V tejto oblasti čakáme na novú legislatívu, ale stále robíme všetko pre to, aby absolventi našich škôl vyšli do praxe pripravení ako plnohodnotní odborníci. Máme heslo: Vrátiť úctu remeslu.

Vaše hodnotenie správy kraja v oblasti dopravy? 

Už som spomínal, máme zrekonštruovaných 50 percent ciest, hovorí to samo za seba. Podarilo sa nám uskutočniť tento krok vďaka premyslenej investičnej politike, vďaka tomu, že sme úver na tento účel vzali v dobe, keď sa dal vziať, rozumne sme ho využili, lebo rozvoj kraja a bezpečnosť občana na cestách závisí od fyzického stavu komunikácií. Zvýšila sa, samozrejme, atraktivita regiónu, cesty ho ešte viac otvorili pre potenciálnych investorov i pre návštevníkov . Preto, priznám sa, ma prekvapujú reči o zadlženosti TTSK, ktoré sa prednedávnom objavili. Náš kraj je totiž hlboko pod dlhovou brzdou, v tomto roku sme na úrovni 53,9 percent zadlženosti, na budúci to bude okolo 45 percent a potom ešte menej. Ja som presvedčený, že sme vynikajúco investovali, lebo dnes by sme už úver nedostali a prostriedkov na rekonštrukcie by bolo potrebných o 50 percent viac. A okrem toho – neviem, či by sa ľuďom páčilo viac, keby sme cesty nerobili a my by sme sa držali na zadlženosti okolo 15 percent. 

Aký je váš názor na realizáciu cezhraničných projektov a využívania eurofondov?

Vo všeobecnosti sú názory na túto otázku nejednotné a ja si myslím, že sú rezervy v tom, akým spôsobom fondy využívať. Za aktivity kraja však môžem vyjadriť spokojnosť, no nemôžem byť spokojný s tým, ako rezorty prostriedky alokujú. V TTSK budeme pokračovať v oprave ciest prostredníctvom eurofondov, na našich školách sa rozvíja spolupráca na tomto základe, darí sa zvyšovať kvalita služieb v nemocniciach, ktorá sa opiera o využívanie eurofondov. My sa zodpovedne pripravujeme na to, aby sme využívali eurofondy, TTSK ustanovil pomocné inštitúcie – regionálne rozvojové agentúry a ich expozitúry po celom kraji na pomoc záujemcom na prípravu projektov, čo prispieva k zvýšeniu úspešnosti. Založili sme klastre, umožňujúce prenos inovácií a technológií, ktoré tiež hľadajú cesty na získanie prostriedkov z eurofondov, aby umožnili využitie domáceho potenciálu. Preto sa s nádejou pozerám na nové plánovacie obdobie rokov 2014-2010, sme vybavení personálne, inštitucionálne a máme aj systém medzinárodných dohôd o spoločnom využívaní prostriedkov s rakúskymi, českými a maďarskými partnermi. V tom vidím záruku pre budúcnosť mnohých odvetví.

Ktoré kroky počas vášho uplynulého štvorročného pôsobenia hodnotíte ako najprínosnejšie pre obyvateľov TTSK? Čo je prioritou vášho programu?

Cením si, že krajský parlament pracoval v ovzduší vzájomnej dôvery a úcty, to je najlepší recept na akékoľvek, aj krízové, situácie. Prejavilo sa to v tom, že návrhy, ktoré úrad TTSK pripravil, mali v priemere 85 %-nú podporu prítomných poslancov v pléne. Za tým sú desiatky hodín práce, diskusií, hľadania konsenzu. Tak bol odsúhlasený úver na opravu ciest, vstup strategického partnera do nemocníc, k čomu sme zasadali v parlamente v priebehu rokov až devätnásťkrát. V nasledujúcom období by som chcel zodpovedne a vytrvalo pokračovať v načatých aktivitách. Pribudla by agenda využitia dubiózneho majetku novým spôsobom, pre ten, čo sa nedarí predať, budeme hľadať partnerov na podnikateľské využitie. Napríklad nepotrebných objektov škôl na sociálne zariadenia, partnera pre Letisko Piešťany, ponúkame olympionikom kaštieľ vo Voderadoch a podobne. Chcem zvyšovať atraktivitu kraja prostredníctvom propagácie prírodných krás a historických pamiatok, dáme priestor kultúrnym zariadeniam, aby v primeranej miere posilňovali zdravé národovectvo a lokálpatriotizmus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu