Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

A.RICHNÁK: Pacient nemá byť rukojemníkom v predvolebnom boji

Andrej Richnák
Andrej Richnák (Zdroj: Facebook.com)

TRNAVA - Andrej Richnák kandiduje na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja za Nový parlament. Kandidát má 28 rokov, býva v Trnave a jeho povolanie je ekonóm. Uviedol, že v predvolebnom boji nechce pacientov ako rukojemníkov. So stavom ciest v kraji je spokojný, deficit vidí v nedostatočnej podpore cestovného ruchu, športu, v zanedbaní tvorby nových pracovných miest. Rozhovor s Andrejom Richnákom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov VÚC.

Kandidujete na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), prečo by mala krajská samospráva mať podľa vás iného predsedu ako doteraz?

Myslím si, že osem rokov, počas ktorých zastával post predsedu Tibor Mikuš je dosť na to, aby bol schopný realizovať svoje myšlienky a nápady. Po tomto období je čas, aby na post predsedu TTSK  nastúpil nový človek s novými myšlienkam a novými nápadmi, ktoré by vedeli posunúť samosprávny kraj ďalej. Najväčší deficit vidím v nedostatočnej podpore cestovného ruchu, športu, ako aj v zanedbaní tvorby nových pracovných miest a nedostatočnej podpore absolventov stredných škôl pri uplatňovaní v na trhu práce.

Ako hodnotíte fungovanie zdravotníctva v TTSK? 

Pretrvávajúcim problémom nemocníc nielen v TTSK je ich hospodárenie, kde väčšina nemocníc vykazuje straty a nie je schopná uhrádzať svoje záväzky. V súčasnosti je v našom regióne najvypuklejší problém v nemocniciach v Galante a v Dunajskej Strede. Pri riešení problémov týchto nemocníc plne podporujem vstup súkromného investora do týchto zariadení. Pozitívnym príkladom toho, že takéto spojenie funguje, je nemocnica v Skalici. Zásadne nesúhlasím s tým, aby boli pacienti vnímaní ako rukojemníci v rámci predvolebnej kampane a stavaní do pozície, že keď nezvolia určitého kandidáta, nebudú mať kam chodiť do nemocnice. Aj tieto praktiky súčasných politikov sú jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodol vstúpiť do politiky a uchádzať sa o priazeň voličov.

Aký je váš pohľad na fungovanie školstva v pôsobnosti TTSK? 

Ak sa pozrieme okolo seba, zistíme, že Slovensko, TTSK nevynímajúc, je plné vysokoškolsky vzdelaných ľudí bez práce. Školstvo, a hlavne to vysoké, stratilo v priebehu len niekoľkých rokov rapídne na svojom význame. Na druhej strane sú v súčasnosti na ústupe najmä učňovské odbory. Podpora stredných odborných škôl a učňovských škôl je jednou z mojich priorít. Dôležitým faktorom je nadväznosť škôl na priemysel, ktorý je rozvinutý v jednotlivých regiónoch. Za nemenej dôležitý faktor považujem prípravu žiakov na pracovný život už počas štúdia, t. j. vytvárať im podmienky tak, aby pri nástupe do práce mali základné pracovné návyky a základné pracovné skúsenosti, ktoré ich predurčia na samostatnú prácu ihneď po nástupe do pracovného života.

Vaše hodnotenie správy kraja v oblasti dopravy? 

Čo sa týka dopravy v rámci TTSK, tak si myslím, že môžeme byť v globále relatívne spokojní so stavom ciest v správe TTSK. Existujú úseky, ktoré ešte potrebujú opraviť, ale celkovo hodnotím stav ciest 2. a 3. triedy ako uspokojivý. Skôr by som energiu venoval budovaniu nových chodníkov pre cyklistov. Svoje sily by som rovnako zameral na optimalizáciu cestovných poriadkov.

Aký je váš názor na realizáciu cezhraničných projektov a využívania eurofondov? Sú eurofondy využívané v dostatočnej miere a efektívne, kde vidíte rezervy?

Pozitívne hodnotím vstup trnavského regiónu do projektu CENTROPE. Účasť v tomto projekte prináša obrovský potenciál pre rozvoj cestovného ruchu. Prekáža mi však, že realizácia TTSK v rámci tohto projektu zaostáva za jeho možnosťami. Prezentácia kraja je v rámci tohto projektu minimálna až nulová.

Ktoré kroky počas uplynulého štvorročného pôsobenia hodnotíte ako najprínosnejšie pre obyvateľov TTSK a naopak, ku ktorým podľa vás nemalo alebo nemuselo prísť. Čo je prioritou vášho programu?

Myslím si, že najlepším zhodnotením práce doterajšieho vedenia TTSK budú samotné výsledky volieb, ktoré sa budú konať 9. novembra. Tu sa priamo voliči vyjadria, či sú spokojní s doterajšou prácou, alebo nie. V prípade víťazstva vo voľbách by som sa sústredil najmä na rozvoj cestovného ruchu v rámci TTSK, vytváranie podmienok pre lepšie uplatňovanie absolventov stredných škôl na pracovnom trhu a na navrátenie športu na sídliská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu