Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V. GÜRTLER: Ak uspejem, rozhýbem ekonomiku v Košickom kraji

Vladimír Gürtler
Vladimír Gürtler (Zdroj: Facebook)

KOŠICE – Rozhýbanie ekonomiky, podpora miestnych podnikateľských subjektov a alternatívna regionálna mena. To sú hlavné momenty, ktorými chce voličov osloviť Vladimír Gürtler. Vo voľbách na post predsedu Košického samosprávneho kraja kandiduje za stranu 7 statočných, ktorú sám založil. Rozhovor s Vladimírom Gürtlerom je súčasťou projektu, kde TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov VÚC.

Prečo ste sa rozhodli uchádzať o stoličku predsedu Košického samosprávneho kraja?

Myslím si, že by konečne mala nastať zmena. Kraj treba posunúť ďalej, pretože to, čo je tu teraz, sa nedá nazvať inak, len ako stagnácia. Kraj síce nejako funguje, ale takto, zo zotrvačnosti, by to bežalo, nech už by tam bol hocikto. Treba nových, kompetentných ľudí s víziou. Tí, čo sú pri moci teraz, považujú politiku za svoju živnosť a treba ich vymeniť.

Tí ľudia sú však na svojich postoch po demokratických voľbách.

Ak si vezmeme do úvahy, že účasť v krajských voľbách je okolo 20 percent a oni získali nadpolovičnú väčšinu, tak ich legitimita je jedenásť ľudí zo sto. My sa pokúsime svojimi aktivitami zvýšiť volebnú účasť, pretože ak ju zvýšime, tak sa zvýši aj pravdepodobnosť úspechu strany 7 statočných. Pokúsime sa presvedčiť ľudí o tom, že naše vízie stoja za to, aby volili zmenu. Na druhej strane si uvedomujem, že prvýkrát ideme do volieb aj ako politická strana, takže žiadny výsledok nebudeme brať ako neúspech.

Predpokladáte, že sa rozhodne o predsedovi krajskej samosprávy v prvom kole, alebo bude nutné prísť k volebný urnám ešte raz?

Vzhľadom na to, že je desať uchádzačov o post predsedu KSK, si myslím, že sa uskutoční aj druhé kolo a ja verím, že by som sa tam mohol dostať. Tam sa rozdajú nové karty. Pravica je tu roztrieštená. Takzvané tradičné pravicové strany sú zoskupenia ľudí, ktorým ide o moc a o ovládanie štátu. My delíme ľudí na dobrých a zlých, odborníkov a neodborníkov. To, že sa oni nedohodli, pre nás nie je relevantné. Ponúkame svoju víziu, nápady, nových ľudí. Ak to občania akceptujú, fajn. Ak nie, budeme sa snažiť presvedčiť ich v ďalších voľbách.

Čo ponúkate voličom. Prečo by sa mali rozhodnúť práve pre vás?

Ponúkam im víziu rozvoja kraja prostredníctvom zavedenia paralelnej meny – košického dukátu. Táto mena by mala pomôcť zamestnanosti, ale aj rozvoju podnikania. Moja predstava je taká, že zamestnanci kraja by časť odmien dostávali v tejto mene a tie by potom utratili u miestnych podnikateľov ponúkajúcich služby či tovar. Tým by sa rozhýbala miestna ekonomika bez ohľadu na to, čo si rozprávajú páni v Bratislave, či Bruseli. Princíp fungovania košického dukátu by bol podobný, ako je to so stravnými lístkami, len by to malo kratšiu lehotu platnosti ako jeden rok, aby sa tu rýchlejšie točili peniaze.

Podľa toho čo hovoríte, sa zdá, že myšlienka košického dukátu je akoby jedinou tému vašej kampane?

Áno, to je absolútna priorita. Nebudem predsa hovoriť o tom, že chcem krajšie a lepšie cesty. To by malo byť logické a prirodzené, o tom ani netreba rozprávať. To sa týka všetkých oblastí, ktoré má kraj v kompetencii. Každý chce, aby bol kraj lepší a krajší, ale rozprávať a konať je veľký rozdiel. Aj tí, čo sú pri moci, hovorili, že chcú všetko lepšie. Pýtam sa, je? Ak je, nech ich občania zvolia opäť. Ja si to nemyslím a preto ponúkam alternatívu tým, ktorí si myslia to isté.

Ak by ste voľbách uspeli, máte tím ľudí, ktorí by vám pomohli s presadzovaním vašej vízie?

Mám asi desiatku najbližších spolupracovníkov, ktorí by do toho išli so mnou. Samozrejme by som dal šancu aj tým ľuďom, ktorí sú na úrade, aby mi dokázali, že sú schopní. Meradlom by bolo to, či sú ochotní podieľať sa na zavedení paralelnej meny, pretože košický dukát by bol zavedený do roka a do dňa po mojom zvolení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu