Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

R. BAUER: Prioritou je riešiť nezamestnanosť a podpora regionálneho rozvoja

Rudolf Bauer
Rudolf Bauer (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Starosta mestskej časti Košice Západ Rudolf Bauer (56) kandiduje na post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) za stranu Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS). Na poste šéfa VÚC už pôsobil v rokoch 2001-2005. Medzi svoje priority radí riešenie nezamestnanosti v kraji, podporu regionálneho a lokálneho ekonomického rozvoja a podporu tradičnej rodiny. Rozhovor s R. Bauerom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na funkciu predsedu KSK a to tesne pred termínom na podanie kandidatúry? 

Keď sa Martin Pado z SDKÚ-DS, aj Mária Sabolová z KDH vzdali svojej kandidatúry, v tej chvíli nebolo vidieť silného protikandidáta súčasnému županovi (Zdenkovi Trebuľovi), a preto som sa rozhodol kandidovať. To je politický dôvod. Druhý je, že nie som spokojný so všetkými rozhodnutiami, hlavne v poslednom čase, ktoré sa urobili za obdobia pána Trebuľu a viem si predstaviť spravovať samosprávny kraj aj iným spôsobom.

Predsa len sa objavilo viacero kandidátov z rôznych pravicových strán. Ako vnímate nejednotnosť pravice v kraji? 

Myslím si, že pri dvojkolových voľbách je možný aj takýto prístup, že každá strana postaví svojho kandidáta a ten najlepší postúpi do druhého kola a potom sa na ňom zjednotia. Trošku ma mrzí, že nedošlo k dohode pravicových strán počas rokovaní v priebehu roku na jednom silnom kandidátovi, ktorý je už dlhšie v politike a má skúsenosti.

V čom vidíte svoje prednosti na tento post a aké osobné schopnosti ponúkate voličom?

Som vo verejnom sektore od roku 1990. Mal som to šťastie a česť byť vo viacerých pozíciách na všetkých piatich úrovniach - od mestskej časti, mesta, kraja, celoslovenskej, až po celoeurópsku úroveň. Bol som prvým županom v Košickom kraji, čiže rozbiehal som to v tom najťažšom období, keď sa zakladali veci a nastavovali procesy, bol som poslancom NR SR v dvoch volebných obdobiach, primátorom mesta. Čiže mám bohaté skúsenosti na to, aby som tú funkciu mohol vykonávať, rozumiem tomu, viem, čo je potrebné urobiť.

Aké sú vaše programové priority? Čo chcete zmeniť?

Prvou prioritou je riešiť vysokú nezamestnanosť v kraji. Druhá priorita je podporovať lokálny a regionálny ekonomický rozvoj, podporovať domácich podnikateľov a domáce zdroje, čiže využívať viac ten potenciál, ktorý tu je, budovať to prostredie zvnútra. A tretia priorita je podporovať tradičnú rodinu. Tá sa za posledné desaťročia veľmi oslabila, nielen na Slovensku, ale v Európe. Kraj tu môže vstupovať vo všetkých oblastiach svojej pôsobnosti rôznymi opatreniami. K ďalším prioritám patrí presadzovanie silnejšieho postavenia samosprávnych krajov, hlavne v oblasti regionálnej politiky, ďalej podpora rozvoja vidieka a cezhraničnej spolupráce. Chcem tiež zvýšiť kvalitu spravovania kraja v zmysle teórie "good governance", to znamená lepšie napĺňať princípy otvorenosti, transparentnosti, participatívnosti, či efektívnosti.

Aké možné opatrenia vidíte v smere znižovania nezamestnanosti v kraji?

Samosprávny kraj, aj keď nie je priamo zodpovedný za aktívnu politiku zamestnávania, môže vytvárať podmienky pre podnikateľskú sféru, či už budovaním inkubátorového prostredia, priemyselných parkov alebo podobných štruktúr. Rovnako sa môže podieľať na rekvalifikácii ľudí, na "mäkkých" projektoch, ktoré tiež pomáhajú podnikateľskému prostrediu, môže v tejto téme spolupracovať so štátnou správou, vstupovať do medzinárodných projektov, aj v rámci európskeho riešenia zamestnanosti. Mohol by sa napríklad zriadiť regionálny orgán na spôsob SARIO (Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu), ktorý by tiež pomohol pritiahnuť domácich alebo zahraničných investorov. 

Aké máte výhrady alebo plány v oblasti školstva, sociálnych vecí či zdravotníctva?

V oblasti školstva nie som spokojný s rozhodnutím, ktoré urobil parlament a ktoré zastrešil súčasný župan o maximálnom počte otvorených prvých tried na stredných školách v pôsobnosti kraja. Ja budem presadzovať iný prístup, a to taký, aby všetci žiaci mali slobodný výber školy. Tu by som určite nešiel regulatívnou cestou, ako to bolo schválené začiatkom septembra na samosprávnom kraji. Čo sa týka odborných škôl, mám predstavu približovať sa, aj keď je to skôr úloha štátu, nemeckému modelu, čiže väčšej spolupráci s veľkými firmami v regióne, aby školy lepšie vyhovovali požiadavkám trhu práce. V oblasti sociálnej starostlivosti si myslím, že sa dajú efektívnejšie vynakladať prostriedky, ktoré má kraj k dispozícii, a to financovaním služieb, ktoré sú lacnejšie a efektívnejšie. Mám na mysli napríklad aj sociálne terénne služby, samozrejme, nie za cenu zatvárania sociálnych zariadení. V oblasti nemocníc nie som spokojný s nedávnym rozhodnutím, ktoré pripravil pán Trebuľa, a ktoré ako keby začalo proces privatizácie michalovskej nemocnice za podmienok, ktoré podľa tých informácií, ktoré sme dostali, nie sú výhodné pre samosprávny kraj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu