Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

P. FREŠO: Bratislavský VÚC dnes patrí k najzdravším na Slovensku

Pavol Frešo
Pavol Frešo

BRATISLAVA – Bratislavský samosprávny kraj dnes patrí k najzdravším vyšším územným celkom (VÚC) na Slovensku. Tvrdí to v rozhovore pre TASR jeho predseda Pavol Frešo, ktorý predstavil dosiahnuté výsledky v uplynulom volebnom období a načrtol programové zámery kraja v súvislosti s jeho opätovnou kandidatúrou na predsedu VÚC. Je kandidátom stredopravej koalície zloženej zo siedmich programovo blízkych politických strán. Rozhovor s Pavlom Frešom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov VÚC.

Do akej miery a akým spôsobom sa podarilo kraju v uplynulých štyroch rokoch stabilizovať verejné financie, prípadne znižovať zadlženosť aj v zmysle podpísaného memoranda s vládou?

Je dôležité povedať, že dnes patrí Bratislavský samosprávny kraj k najzdravším župám na Slovensku. Podľa celkového hodnotenia INEKA sme podľa ukazovateľa finančného zdravia na druhom mieste za rok 2012. Treba však jedným dychom dodať, že situácia z roku 2009, kedy Bratislavský kraj evidoval čierne dlhy vyššie ako oficiálne, je minulosťou. Neuhradené faktúry, súdne spory, zbabraný program INTERACT, všetko za takmer 25 miliónov eur. Tieto skutočnosti priviedli kraj k extrémnemu nárastu zadlženia. Nám sa však podarilo znížiť dlh župy o 8 miliónov eur a v tomto trende bude Bratislavský kraj pod mojím vedením pokračovať. Každý rok plánujeme znížiť dlh minimálne o ďalšie dva milióny. V praxi to znamená, že znížime dlh kraja o ďalších 20 percent. Memorandum podpísané vládou SR je pre nás záväzný dokument a napriek tomu, že sa nám darí konsolidovať, bratislavská župa dokáže aj v tomto ťažkom období plniť svoje záväzky a realizovať projekty. To je veľmi dôležité. Ďalším z ukazovateľov toho, že na bratislavskej župe sa hospodári naozaj s rozumom, je to, že sa nám podarilo znížiť výdavky na chod župy na obyvateľa o viac ako 17 percent.

Ktoré sú podľa vás najvýznamnejšie investičné akcie v kraji, na ktorých sa podieľal aj BSK?

Pre mňa ako župana sú dôležité najmä investície, ktoré prinesú ľuďom v kraji kvalitnejší a lepší život. Bratislavský kraj pod mojím vedením postretla jedna nepríjemná udalosť – povodne. Napriek tomu, že sme župu prevzali v žalostnom stave, dokázali sme nájsť spôsob, ako škody po povodniach odstrániť v rekordne krátkom čase. Ďalšie veľmi dôležité investície, ktoré podľa mňa priniesli svoje ovocie, v sebe nesie projekt "Naša škôlka, náš kraj", v rámci ktorého sme prerozdelili takmer 200.000 eur jednotlivým obciam a dokázali sme tak vytvoriť takmer 600 nových miest pre škôlkarov. Učiteľské byty, ktoré ideme teraz v blízkej budúcnosti odovzdávať našim učiteľom, sú ďalšou z investícií, ktorá ma nesmierne teší. Ďalším, a nemenej dôležitým projektom, ktorý kraj dokázal zrealizovať, je spustenie integrovanej dopravy, ktorá uľahčí cestovanie pre obyvateľov kraja, ale hlavne im zníži náklady na cestovanie. Na záver by som možno spomenul Cyklomost slobody, ktorý sa stal takpovediac symbolom nášho kraja. Okrem toho sme cez náš dotačný mechanizmus podporili viac ako 100 verejnoprospešných projektov.

Aký je stav v strednom školstve, najmä v odbornom, v súvislosti s efektívnym uplatnením sa absolventov SOŠ na trhu práce?

Toto je veľmi dôležitá oblasť. Dnes je obdobie, kedy si mladí ľudia nevedia nájsť prácu. Možno je to preto, že nie je dostatok voľných pracovných miest alebo preto, lebo naše stredné, ale aj vysoké školstvo nereflektuje na potreby trhu práce. Naša idea je naozaj veľmi jednoduchá. Vytvárame centrá odbornej excelentnosti, ktoré majú za úlohu pripraviť žiakov našich stredných škôl tak, aby boli po dokončení strednej školy pripravení na prácu. V kraji máme množstvo veľmi kvalitných odborných škôl, no je o ne pomerne nízky záujem. Práve preto treba neustále pracovať na tom, aby sa tieto školy stávali atraktívnymi a prinášali okrem vzdelania aj niečo viac. To tkvie práve v tom, že dokážu pripraviť mladých ľudí na reálny život. Druhá strana sú však tí, ktorí deti na život pripravujú. Presadzujem líniu, že pre nás sú veľmi dôležití práve naši pedagógovia.

Čo všetko robí BSK pre rozvoj turizmu v regióne nielen v kultúrno-spoločenskej rovine, ale aj v nadväznosti na cyklomost, cyklotrasy, opravy pamiatok?

Turizmus, alebo inak povedané cestovný ruch, je samostatná hospodárska oblasť, ktorá na rozdiel od školstva, sociálnych vecí či kultúry so sebou prináša možnosť profitovať. To znamená, že rozvoj turizmu je cestou k zlepšovaniu života v kraji. Takto k tomu aj pristupujeme. Pre mňa ako župana je veľmi dôležité, aby sa cestovný ruch vyvíjal a aby sa Bratislavský kraj stával atraktívnejším. Dovolím si teraz povedať zopár čísel, ktoré nasvedčujú tomu, že sa tak deje. Oproti minulému roku narástol počet turistov v našom kraji o 19 percent. O 19 percent sa navýšili aj prenocovania v našom kraji. To je presne výsledok našej aktivity v tomto odvetví. Ako prvá župa sme založili Krajskú organizáciu cestovného ruchu a to prináša svoje ovocie. Aktívne podporujeme jednotlivé kultúrne podujatia, na ktorých sa snažíme prezentovať kraj. Zúčastňujeme sa na zahraničných veľtrhoch, usporadúvame infocesty pre touroperátorov a zahraničných novinárov. Aj tu si dovolím jeden údaj. Oproti minulému roku sme zaznamenali viac ako 200-percentný nárast ukrajinských turistov. Turisti sem chodia míňať svoje peniaze, ktoré môžeme využiť práve na skvalitňovanie služieb v sociálnych zariadeniach či v školstve. V ďalšom období určite budeme pokračovať v budovaní nových cyklotrás či revitalizácii tých existujúcich. Taktiež uvažujeme o výstavbe ďalšieho cyklomosta, ktorý by náš kraj ešte zatraktívnil.

Aké sú hlavné priority BSK v nasledujúcom volebnom období?

Pre mňa je to hlavne pokračovať v nastolenom trende, teda znižovať zadlženie župy, vytvárať priestor pre realizáciu investičných zámerov. Neustále pracovať na zlepšovaní podmienok pre seniorov. Zatraktívňovať odborné školstvo. Zlepšovať obraz kraja v zahraničí. Ale to sú naozaj všeobecné priority. Ak by som mal ísť do jednotlivých odvetví bližšie, čo sa týka dopravy, máme v pláne neustále zvyšovať prostriedky do obnovy ciest. Začať s výstavbou diaľničných kolektorov Triblavina a Blatné. Obnoviť vozový park v prímestskej doprave. Naštartovať projekt Filiálka a jedna z vecí, ktorá z priorít určite vypadnúť nemôže, je zastaviť projekt ropovodu cez Bratislavu. Vo finančnej oblasti sú priority absolútne jasné. Bude pre mňa dôležité naďalej pokračovať v trende znižovania zadlženosti kraja, a to minimálne o 20 percent. V školstve plánujeme pokračovať v zriaďovaní centier odbornej prípravy. Taktiež budeme pokračovať vo zvyšovaní miezd učiteľom, ako aj v budovaní ďalších učiteľských bytov. Čo sa týka priorít v oblasti sociálnych služieb a zdravotníctva, chceme určite zachovať zľavy pre seniorov v doprave a v kultúrnych zariadeniach BSK a naďalej budeme podporovať seniorské aktivity. Dokončíme projekt rodinných kariet a budeme priamou finančnou dotáciou podporovať rodiny s deťmi. Zrekonštruujeme polikliniku v Karlovej Vsi a zabezpečíme pohotovosť a prvú pomoc v nemocnici BSK. Dokázali sme zostaviť historicky najširšiu koalíciu siedmich hodnotovo blízkych strán v zložení SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a Strana zelených. Mojím cieľom ako župana v Bratislavskom kraji je pokračovať v práci s podporou týchto strán a ukázať, že alternatíva voči vláde jednej strany existuje.

Aké sú šance BSK, že v budúcom programovom období bude môcť čerpať z eurofondov?

V dnešnom období je bratislavský región obmedzený v čerpaní eurofondov. Napriek tomu, čo sa týka čerpania, sme vysoko nad štátnym priemerom, stále nemôžeme čerpať eurofondy tak, ako iné kraje. To nám zväzuje ruky najmä pri investíciách do opráv škôl či zariadení sociálnych služieb. Toto sa musí zmeniť. Bratislavský kraj má pre svoje vysoké HDP obmedzené čerpanie. Hodnotenie Eurostatu hovorí, že sme siedmym najbohatším regiónom v Európe, čo nie je pravda. Toto hodnotenie neodráža reálny život obyvateľov, a práve preto je potrebné lepšie nastaviť štatistické ukazovatele práve na pôde Európskej komisie. Som presvedčený, že sa nám podarí euroúradníkom dokázať, že musia toto nastavenie zmeniť a Bratislavský kraj bude môcť čerpať eurofondy na opravu ciest, školských zariadení či domovov sociálnych služieb. Náš kraj má potenciál efektívne čerpať, čo dokazuje už spomínaná doterajšia miera čerpania. Ja verím, že sa nám našou prácou podarí presvedčiť všetkých kompetentných a Bratislavský kraj už nebude diskriminovaný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu