Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bostonskí atentátnici mali iné plány: Výbuchy najprv plánovali na Deň nezávislosti!

Tamerlan a Džochar Carnajev
Tamerlan a Džochar Carnajev (Zdroj: SITA)

BOSTON - Bratia Carnajevovci podozriví zo spáchania útokov v Bostone pôvodne plánovali odpáliť bomby v meste počas osláv Dňa nezávislosti 4. júla. Informuje o tom spravodajská stanica BBC. Svoje plány preložili po tom, čo sa im podarilo bomby v byte staršieho z bratov Tamerlana dokončiť skôr, než predpokladali, uviedli americkí predstavitelia pod podmienkou anonymity.

V Bostone sa na Dňa nezávislosti každoročne konajú veľké oslavy. Zatiaľ nie je jasné, či mali Čečeni počas nich vyhliadnutý konkrétny cieľ.

Bratia Carnajevovci sú podozriví zo spáchania útokov v Bostone, pri ktorých v apríli zahynuli traja ľudia a ďalších 264 utrpelo zranenia. Kým staršieho Tamerlana zabila pri prestrelke polícia, mladšieho Džochara obvinili z použitia zbrane hromadného ničenia a v prípade usvedčenia mu hrozí trest smrti. Mladík sa medzičasom vyšetrovateľom priznal, že ich činy boli motivované pomstou za americkú vojnu v Iraku a Afganistane.

Americká prokuratúra už stanovila aj termín prvého pojednávania, ktoré by sa malo uskutočniť 30. mája v Bostone. Džochar sa momentálne v nemocnici zotavuje zo strelných zranení, Tamerlanove pozostatky si medzičasom vyzdvihla rodina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu